Kako dijete naučiti na sigurnost u prometu

Kako dijete naučiti na sigurnost u prometu

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: iposavec

Izvor: Zdrave vijesti, magazin za dobar puls života

Prvih dana nove školske godine i ove godine u cijeloj Hrvatskoj odvija se niz aktivnosti pod zajedničkim nazivom "Poštujte naše znakove". Cilj akcije je privući pozornost javnosti na djecu u prometu, a posebno na prvoškolce koji se po prvi put samostalno uključuju u promet. Sigurnost djeteta je na prvom mjestu!

 

1. S djetetom nikad ne pretrčavajte cestu, posebno ne izvan pješačkog prijelaza i ako je na semaforu crveno svjetlo, pa i onda kada nema nijednog automobila. To su OPASNE NAVIKE!

2. Planirajte vrijeme i od kuće krenite dovoljno rano, jer strah od kašnjenja može dijete navesti na neočekivane i opasne reakcije: može se naglo istrgnunti iz ruku, pretrčati cestu, naglo otvoriti vrata...

3. Dok je dijete još u vrtićkoj dobi, postavite dva osnovna pravilai objasnite mu ih: uvijek vam mora dati ruku, čak i ako vi to zaboravite mora vas podsjetiti i dijete nesmije nikad hodati na dijelu pločnika uz rub ceste, nego uvijek s unutrašnje strane.

4. Upozorite dijete na opasna mjesta, ima ih na pločniku (ulazi i izlazi iz garaža, dvorišta i otvorenih parkinga)

5. Postupno upozoravajte dijete na "sezonske" opasnosti: mrak zbog kraćeg dana, slabija vidljivost, kiša, klizav asfalt, snijeg, klizavo suho lišće...

6. Pokažite djetetu kako se prelazi cesta: stani, pogledaj lijevo i desno bez obzira na tijek prometa, ne pretrčavati cestu.

7. Važno je da dijete shvati zašto se mora pridržavati tih pravila.
Naposlijetku, morate se uvjeriti da vas je dijete razumjelo. Nemojte se zadovoljiti afirmativnim odgovorom, djeca to često rade kako bi "skratila lekciju"
 

Napomena

Prvih dana nove školske godine i ove godine u cijeloj Hrvatskoj odvija se niz aktivnosti pod zajedničkim nazivom "Poštujte naše znakove".