Kako dobiti kredit

Kako dobiti kredit

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: MajstorSamoTakav

Želite li relativno malu sumu, jedan od najjednostavnijih načina dobivanja kredita jest dopušteno prekoračenje na bankovnom računu.

 

Možete posuđivati koliko god hoćete unutar odobrene sume prekoračenja koju ste dogovorili u banci. Kamate ćete platiti samo na iznos koji premaši dozvoljeno prekoračenje, no ne i na ukupan novčani limit. Obično morate vratiti novac u roku od jedne godine.
 
Za veće iznose, od svoje banke možete dobiti »OSOBNI ZAJAM«. 
 
Zajam je određenog iznosa i obično se odobrava za određenu namjenu, kao što je kupnja automobila ili renoviranje kuće. Ugovor o zajmu sklapa se na određeni broj godina a otplaćuje se, zajedno s kamatama, u mjesečnim obrocima.
 
Druga je mogućnost da u svojoj banci otvorite »OBIČAN ZAJMOVNI RAČUN«. To je slično osobnom zajmu, ali može se pokazati jeftinijim jer kamatna stopa nije fiksna. Osobni zajmovi također se mogu zatražiti od financijskih kompanija, no kod njih kamatne stope znaju biti veće.
Uobičajen način kupovanja robe na kredit, na primjer televizora, automobila ili hladnjaka, jest putem lizinga ili prodaje na kredit. 
 
Takav način kupnje ugovara se s trgovinom koja prodaje tu robu. Kod ugovora o lizingu, tehnički unajmljujete robu sve dok je ne otplatite. U pravilu plaćate u mjesečnim obrocima obično na rok od najviše tri godine. Prodaja na kredit gotovo jednako funkcionira kao i kupnja na lizing, osim što ste vi vlasnik kupljene robe od samoga početka. Kupnja na lizing često je pogodna, ali gotovo je uvijek skuplja od bankovnoga zajma.
 
Da biste došli do novca za veće radove ili popravke na kući, možete povećati svoju hipoteku. To može uključiti niz dodatnih troškova - na primjer, ponovnu procjenu nekretnine — ali zato je otplata obično razvučena na dulji period, tako da su mjesečne rate manje.
 
GODIŠNJA STOPA DAVANJA U POSTOCIMA
 
Kad se uspoređuju troškovi različitih oblika kredita, saznajte kolika je anuitetna stopa. Usporedbom to pokazuje godišnje troškove različitih oblika kredita, uzimajući u obzir ne samo kamatne stope i visinu otplata, već i ostale troškove kao što su troškovi usluge. Što je anuitetna stopa veća, to je kredit skuplji.
 
JAMSTVO
 
Za manje zajmove vjerojatno nećete morati pružiti jamstvo. Za veće zajmove vjerojatno ćete to morati učiniti, a u nekim slučajevima, ponuda jamstva mogla bi dovesti do nižih kamatnih stopa. Vaš dom, vaša ulaganja ili polica osiguranja koja se može unovčiti za veću svotu novca, obično se prihvaćaju kao jamstvo.