Kako instalirati i koristiti Torrent klijent | Kako skidati Torrente

Kako instalirati i koristiti Torrent klijent | Kako skidati Torrente

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Filip Kosić

Što Vam je potrebno

  • Računalo
  • Internet veza

Prije svega, Torrent je tzv. "klijent" koji nam pomaže u preuzimanju legalnog i ilegalnog sadržaja sa interneta. Danas na torrentu možete pronaći gotovo sve što želite, od omiljenog filma, wallpapera za računalo, željenog programa pa do albuma omiljene grupe!

 

 

Ovaj tutorial će vam pomoći u tome kako ga instalirati, na koji način radi, kako ubaciti torrente u program te na što treba paziti prilikom skidanja torrent file-ova. Tutorial je objašnjen korak po korak, te su priložene slike kako bi vam olakšao neke činjenice. 
 
Prije nego li započnete korištenje torrent programa, želim vas obavijestiti DA JE SVAKA ILEGALNA RADNJA I PREUZIMANJE ZAKONSKI KAŽNJIVO, te da sve ilegalno radite na vlastiti rizik! Torrent ima vrlo mnogo legalnih stvari, pa preporučam da se držite legalnih radnji i da se držite autorskih prava!
 
 
INSTALACIJA:
 
1. Putem svog internet pretraživača, idite na google tražilicu2. Zatim u google upišite "utorrent" te pritisnite tipku ENTER, kao što se vidi na slici:

 

3. Sada kliknite na link označen crvenim krugom (uTorrent), pa će vam se pojaviti sljedeće: Nakon što vam se navedena stranica pojavi, kliknite na gumb "Free Download" označen crvenim krugom.
 
4. Zatim će vam se pojaviti prozor u kojem trebate spremiti datoteku, to ćete učiniti tako da kliknete na gumb "Spremi datoteku" kao što je ozačeno na slici: 

 

5. Kada ste spremili datoteku, odnosno torrent program, potrebno ga je pokrenuti, to ćete učiniti tako da u prozoru "preuzimanja" kliknete 2 puta na datoteku, kao što je prikazano na slici
 

 

6. Sada je potrebno pokrenuti instalaciju programa pritiskom na gumb "Run"

 

 
7. Pokrenuli ste instalaciju, odaberite željeni jezik (nema Hrvatskog, najbliži je bosanski jezik), preporučam da ostavite sve kako je, te pritisnite gumb "OK"


 

 
8. Sada je prikazan uvod, pritisnite gumb next kao što je prikazano na slici:


 
9. Klik na next
 10. Preporučam da pročitajte sav ugovor o licenci, nakon toga, klinite na gumb "I Agree", pritiskom na taj gumb prihvaćate gore navedeno!11. Nakon što ste prihvatili licencu, odaberite lokaciju spremanja po želji ukoliko je potrebno, te stavite kvačice po želji (dali želite da vam se ikona torrenta prikaže na desktopu, quick louncher-u ili start menu-u) te nakon toga odaberite gumb "next"


 

 

 
12. Sada odaberite također po želji dali želite da se u vašem torrent programu koristi Windows firewall zaštita, te dali želite da se torrent pokrene prilikom paljenja računala automatski, predlažem da uključite firewall zaštitu


 

 

 
13. ODZNAČITE kvačicu te pritisnite gumb "next" kao što je prikazano na slici:

 

 
14. ODZNAČITE sve te pritisnite gumb "Install", potrebno je ovo odznačiti, kako vam se nebi instalirali nepotrebni toolbari u vaš browser koji su u večini slučajeva potpuno nepotrebni i mogu sadržavati viruse. Kada sve ODZNAČITE, to bi trebalo izgledati ovako:15. Sada je započela instalacija, nakon instalacije, program će se automatski pokrenuti, instalirani program bi trebao izgledati ovako: Sada imate instalirani torrent program!
KAKO SKIDATI S TORRENTA?
 
Kako bi skinuli neki od torrenta, potrebno je otići na neki od servera koji drže torrent file-ove, ja ću pokazati primjer popularnog "btjunkie" servera.
 
1. Putem svog internet pretraživača, idite na google tražilicu2. U Google tražilicu upišite "btjunkie" te pritisnite tipku ENTER, zatim odaberite prvi link koji je označen na navedenoj slici:

3. Kada ste otvorili navedenu stranicu, kliknite na gumb "Search" kako biste pretražili željeni torrent
 


4. Sada u tražilicu upišite što želite skinuti, primjerice naziv filma, pjesme, programa i sl. Ja ću u ovom primjeru navesti kako skinuti program Adobe Reader za čitanje računalnih knjiga. U tražilicu upišite "adobe reader" te pritisnite gumb "Go" kako biste pretražili5. Sada, kao što vidite na slici ispod, pojašnjeni su vam pojmovi. Pa da pojasnim!
 
SEED - Označava broj računala koji djele taj file, što više seed-sa, to će se file brže preuzeti! 
 
SIZE - Pokazuje koliko je datoteka "velika", veličine su izražene u kb/mb/gb/tb tako da ukoliko nemate "puni flat internet", možete si izračunati od prilike koliko ćete prometa potrošiti. 
Mala napomena: Uz svaki skinuti torrent, i vi dijelite seed ostalim korisnicima, nakon završetka skidanja torrenta, potrebno je označiti torrent u programu, kliknuti desni klik miša na njega, te odabrati "Stop" ili "Zaustavi"
 
Kliknite na malu strelicu prema dole kako biste preuzeli torrent (označena zelenom kockicom na slici ispod)6. Nakon što ste kliknuli navedeni gumbić za preuzimanje torrenta, pojavit će vam se prozor za spremanje torrent file-a, potrebno ga je otvoriti putem torrent programa. To ćete učiniti tako da označite "otvori s", te pritisnite gumb "U redu" kao što je prikazano na slici:

7. Sada će se torrent file ubaciti u program, kao što smo u predhodnom koraku označili. Na fotografiji je prikazano gdje se nalazi sadržaj torrent file-a (moguće je da ih bude više od jednog). Nakon što ste vidjeli što preuzimate, kliknite na gumb "OK"8. I to je to! Sada je na vašem torrentu započeto preuzimanje datoteke. U ovom zadnjem koraku vas želim upoznati s osnovnim ikonama, te na što treba obratiti pažnju! Pozorno promotrite sliku.

Napomena

Nakon što se torrent u potpunosti preuzme (100%), potrebno je zaustaviti ga, te obrisati (on se nalazi u direktoriju kojeg ste odabrali, primjerice C:\Users\Username\Downloads mapa). Obrisati ćete ga na taj način da na označite torrent koji je preuzet, kliknete desni klik miša na njega, te odaberete "stop" ili "zaustavi", te kada torrent zaustavi dijeliti seed-se, samo ga obrišete sa tipkom "delete". I to je to, ukoliko želite ipak dati seed, odnosno podijeliti željeni torrent da drugi mogu preuzimati tu datoteku s vašeg računala, ostavite ga, no ne preporučam, jer vam to guši internet vezu.