Kako je nastalo ledeno more

Kako je nastalo ledeno more

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: znanstvenik

S vremenom su se stvorile mnoge teorije ili skupine teorija o nastanku ledenih doba.

 

 

Prva skupina bila je ona koja je uzroke ledenih doba tražila u svemiru, Suncu i međusobnom položaju Zemlje i Sunca.

Jedna od teorija iz te skupine bila je da prostor kroz koji je putovao Sunčev sustav nije uvijek bio jednake temperature i da je do razlika u temperaturi došlo zbog prašine u pojedinim područjima. Tu teoriju podupiru i neka suvremena znanstvena dostignuća.

Druga teorija je bila da je Sunce promjenjiva zvijezda koja u nekim razdobljima isijava više, a nekima manje topline.

Iduća teorija bila je da je za tako drastične klimatske promjene bilo odgovorno premještanje Zemljinih polova.

Druga skupina teorija uzroke ledenih doba tražila je na samoj Zemlji.

Jedni su smatrali da je do ledenih doba došlo zbog promjene smjera strujanja toplih, a posebno hladnih morskih struja.

Drugi su pak smatrali kako porijeklo ledenih razdoblja leži u promjeni visine kontinenata što je utjecalo na pravac vjetrova i padalina.

Pristalice treće skupine teorija smatrali su kako se uzrok ledenih doba krije u atmosferi Zemlje. Pretpostavljaju kako atmosferski uvjeti mogu drastično utjecati na dizanje i spuštanje temperature. Posebno važnu ulogu ima količina ugljik dioksida i prašine u atmosferi. Smanjenjem količine ugljikovog dioksida snizila bi se temperatura na Zemljinoj površini, dok bi povećana količina čestica prašine onemogućavala dolazak Sunčevih zraka do Zemlje i tako smanjila temperaturu unutar atmosfere.

Sve navedene teorije vrlo su stare (nastale su uglavnom u 19. vijeku) i većina njih je u potpunosti odbačena. No, sve teorije, pa i one koje se još uvijek smatraju mogućima sadrže u sebi mnoge nelogičnosti i ne daju nam odgovore na velik broj pitanja.

O točnosti ovih teorija, kao uostalom i svih drugih teorija može se samo diskutirati i pitanje je hoće li se pravi razlozi ledenih doba ikada moći sa sigurnošću utvrditi.

Mnogi ljudi misle da je ledeno doba odavno prošlo. Međutim, stanovnici Grenlanda još uvijek žive u ledenom dobu.

Prije otprilike 25.000 godina, u posljednje ledeno doba, cijelu Kanadu, veliki dio Sjedinjenih Američkih Država i gotovo čitavu sjeverno-zapadnu Evropu pokrivao je ledeni pokrivač debeo stotine metara.

Ledeno doba se zapravo sastoji od četiri razdoblja. Tijekom svakog razdoblja stvarao se led i pokrivao sve veće površine, a onda se topio i povlačio prema Sjevernom polu. Smatra se da se to zbivalo četiri puta. Prvi put prije 2 milijuna, a posljednji put otprilike prije 100.000 godina. Hladna razdoblja se zovu "glacijalna" ili ledena, a topla razdoblja "interglacijalna" ili međuledena.

Napomena

U posljednjem ledenom dobu led se nije svugdje topio istom brzinom. Na primjer: Njemačka se oslobodila leda prije 18.000 godina, a Švedska tek prije nekih 13.000 godina!