Kako konfigurirati svoju wireless mrežnu karticu odnosno mobilni uređaj za pristup internetu na ZUK Borongaj

Kako konfigurirati svoju wireless mrežnu karticu odnosno mobilni uređaj za pristup internetu na ZUK Borongaj

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: IPman

 

1. Morate imati svoj AAI račun i lozinku (AAI račun ima oblik: xxxyyy@fpz.hr)-možete ga dobiti od sistem administratora na faksu. To su na našem faksu Miro (miro@fpz.hr) i Zdravko (sasekz@fpz.hr , zdravko.sasek@fpz.hr), pa im se javite mailom ili dođite do njih. Oni su u objektu 71 na prvom katu u sobi P-16) .

2. Nakon što imate svoj AAI račun morate instalirati program kojim ćete se identificirati na mreži, a taj program se zove SecureW2 koji možete skinuti besplatno na: http://www.securew2.org/ i instalirati ga, te ga podesiti kao na linku: http://www.eduroam.hr/securew2/winxp/index.html#4 
 
3. Nadalje ovisno o operativnom sustavu, dati su linkovi koji vode na upute prilagođene vašem operativnom sustavu.
 
3.1 Upute za operativni sustav Windows:
 
 
 
 
 
3.2 Mreži možete pristupiti i s Linux operativnim sustavima.  Detalji za podešenje za određene aplikacije na Linuxu su na slijedećim linkovima: 
 
3.2.1 wpasupplicant, Linux na linku: http://www.eduroam.hr/wpasupplicant/index.html 
 
3.2.2 xsupplicant, Linux, Unix na linku: http://open1x.sourceforge.net/ 
 
3.3 Također se možete spojiti na mrežu ako posjedujete računalo s MAC operativnim sustavom.
 
3.3.1 Upute za MAC operativni sustav se nalaze na linku: http://www.eduroam.hr/macos/index.html 
 
3.4 Također na mrežu možete pristupiti i svojim mobilnim telefonom određenog proizvođača (mobilni telefoni koji koriste Nokia operativni sustav, telefoni koji koriste Apple iPhone operativni sustav, te za telefone koji koriste MS Windows Mobile operativni sustav, te telefone koji koriste Android operativni sustav).
 
3.4.1 Za Nokia telefone upute se nalaze na linku: http://www.eduroam.hr/nokia
 
3.4.2 Upute za iPhone se nalazi na netu, ili jednostavniji način da od sistem inženjera, kolege Zdravka (možete preko gore navedenih mailova, te ga pitati za dodatne upute) zatražite konfiguracijsku datoteku (.config ) i namjestiti postavke na svom iPhoneu ili teži način na linku: http://zarquon.kset.org/groups/iknow/wiki/b5702/iPhone__eduroam.html 
 
3.4.3 Upute za Windows Mobile operativni sustav.
Za Windows mobile upute se nalaze na ovom linku: http://www.eduroam.hr/securew2/winmob61.html
 
Pošto je i Android kao OS smatrphone-a već dosta raširen, evo dodat ćemo i upute kako se spojiti i s mobilnim telefonom koji posjeduje taj OS.
 
3.4.4 Za Android telefone upute se nalaze na linku: http://www.oucs.ox.ac.uk/network/wireless/services/eduroam/android/, 
 
a prijevod na OVOM LINKU.
 

Napomena

Po ovim uputama je vrlo jednostavno konfigururati vašu mrežnu karticu odnosno mobilni telefon i vrlo brzo se spojiti na Internet. Ako imate nekih poteškoća sa spajanjem na mrežu, pokušajte više puta ponoviti iste operacije, a ako ne uspijete, javite se sistemskim administratorima na našem fakultetu.