Kako ličiti drvene prozorske okvire

Kako ličiti drvene prozorske okvire

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: majstorsamotakav

 

LIČENJE I PREMAZI UNUTARNJIH POVRŠINA

Prostoriju koju želite oličiti raščistite koliko god je to moguće. Uklonite namještaj, zavjese i zastornice za zavjese te podignite sagove postavljene od zida do zida i podlogu. Skinite ugradna rasvjetna tijela i police i sve ostale dijelove pokućstva koji se mogu rastaviti i skinuti sa zida.

Ostane li što u prostoriji, stavite to u sredinu i prekrijte zaštitnom folijom ili starim plahtama.
Prekrijte pod starim novinama, ali ne blizu mjesta gdje ćete boju skidati plamenikom.

Osim alata za ličenje, trebat će vam sredstva za skidanje BOJE, BOJE I PREMAZI, krpa, zaštitna traka za prekrivanje, punila za unutrašnju drvenariju i žbuku, nož za kitanje ili nož sa savitljivom oštricom, savitljiva podloga za BRUŠENJE, zaštitne naočale, dvokrake ljestve i jednostavna skela (možda kutija, par dvokrakih Ijestava i daska za skelu) kako bi vam glava bila 75 mm od stropa.


DRVENI PROZORSKI OKVIRI

Pripremite drvo kako je opisano u DRVENA STOLARIJA

 1.  Ako je boja u dobrom stanju, ali je postala toliko debela uslijed višekratnog nanošenja boje da se prozori više ne mogu dobro zatvoriti, prije bojenja ogulite spoj ne rubove sve do golog drveta.

 2.  Prije bojenja prekrijte staklo zaštitnom trakom, zalijepivši je oko 2 mm od okvira, tako da kad ga obojite, na staklu ostane tanka linija boje koja će sprječavati prodiranje vlage u okvir, a time i truljenje drveta.

 3 . N ajbolji redoslijed bojenja okretnih prozora je sljedeći: poprečne letvice i unutrašnji dio okvira, gornje i donje poprečne letvice, dovratnik i vanjski dio okvira. Najbolji redoslijed za bojenje okvira podiznih prozora s dva krila je sljedeći: sudarna letva, vertikalne šipke (ako je moguće, obojite svaku dok je prozor otvoren s obje strane), unutrašnji, donji otvor za krilo, donje vodilice, poprečne letve, gornji otvor za krilo i vanjski okvir.