Kako najbolje urediti terasu ili balkon

Kako najbolje urediti terasu ili balkon

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: onazna

Uzimajući u obzir da je opterećenje terase s uobičajenim nasadima i namještajem relativno nisko, podloga ne mora biti pretjerano debela. Zbijena šljunčana podloga debljine od oko 20 cm u pravilu zadovoljava sve zahtjeve. Kuća i terasa optički tvore jednu cjelinu i stoga se preporuča usklađivanje materijala i boja podnih obloga sa stilom kuće. U najboljem slučaju terasa izgleda poput proširenog dnevnog boravka. Pritom imajte na umu da svijetli materijali snažno reflektiraju Sunčevu svjetlost te da mogu čak i zasljepljivati. Stoga je bolje koristili nešto tamnije boje koje bolje zadržali toplinu. Tada i obloge čine ugodan kontrast spram zidnim površinama.

 

Što je najbolje postaviti?

Šljunak: Šljunak je povoljna obloga za terase rustikalnog izgleda. Njegova je pak mana što ga se teško može održavati čistim.

Prirodni kamen: Popločenje prirodnim kameno stvara udobnu atmosferu s puno stila. No imajte na umu daje takvo popločenje ipak neravno, tj. površina na koju stavljate stolove i stolce nije ravna.

Klinker: Klinker svojim toplim nijansama boja tvori harmoničan prijelaz iz kuće u zelenilo.

Beton: Betonske su ploče povoljne i nude se u mnogim bojama i veličinama. Betonske ploče većinom djeluju veoma hladno i stoga nisu baš prikladne za ovo područje koje treba izgledati udobno.

Drvo: Drvene površine stvaraju ugodnu atmosferu i ostavljaju prirodan do rustikalan dojam.

Kombinacija: Kombinacijom umjetnog kamena i klinkera ili kamena za pločnike odnosno drugih materijala mogu nastati individualni "podni krajolici". Tako velike terase izgledaju živo i pune su kontrasta.

Savjet: Ako je površina manja, što manji mora biti i oblik obloge za terasu, kako bi vizualno povećao prostor. No trebali biste izbjeći sitne obloge s mnogo fuga ili sa širokim fugama kako podloga za stolce i namještaj ne bi bila neravna. Osim toga ravna se površina lakše čisti.


Na mjestima koja su polusjenovita ili izložena obilnim kišama ne preporučaju se drvene obloge za balkone i terase jer njihova površina može biti opasno skliska.

Začinite svoj balkon/terasu kreativnim nasadom!

Za uspješno oblikovanje nasada bitan je i prijelaz s terase u vrt. Pokraj terase uredite, primjerice, atraktivnu gredicu sa cvijećem ili malo jezerce koji se dobio vidi s mjesta za sjedenje na terasi.Tijekom planiranja pazite da terasa ima lagan nagib od kuće prema vrtu kako bi voda uvijek otjecala.