Kako najlakše naučiti njemački u Njemačkoj

Kako najlakše naučiti njemački u Njemačkoj

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: profesor

Poznavanje stranih jezika je često pretpostavka za pronalaženje posla. Za stvarno ovladavanje jezikom je najbolji studijski boravak u zemlji gdje se taj jezik govori. Kako je to u Njemačkoj?

 

Njemački jezik je težak jezik: tako glasi uvjerenje u mnogim zemljama svijeta. Ali za većinu studenata to ipak nije razlog za odustajanje od učenja, već prije izazov za veći napor.
U Europskoj uniji postoji program za poticaj studentske razmjene, program "Erasmus", u okviru kojeg je moguće dobiti stipendiju za studij na jednom od njemačkih sveučilišta.

Prije toga je potrebno u dovoljnoj mjeri savladati njemački jezik, što se dokazuje diplomom ZMP, centralnog ispita srednjeg stupnja na Goethe Institutu. Tako je i u Kolnu, objašnjava Andrea Štajnbruner (Andrea Steinbrunner) zamjenica voditelja nastave njemačkog kao stranog jezika na sveučilištu u Kelnu (Kölnu): „Mi testiramo njihov nivo znanja, i oni potom nastavljaju s učenjem od utvrđenog nivoa dalje. Ukoliko, međutim, netko u Njemačkoj želi studirati i tu diplomirati, onda treba položiti tzv. DSH-ispit.“

Poznavanje jezika - pretpostavka za studij


To je skraćenica za Jezički ispit za studij u okviru kojeg se testiraju sposobnosti relevantne za studij poput sposobnosti razumijevanja predavanja, razumijevanja znanstvenih tekstova i mogućnost pisanja na njemačkom. Zahtjevi su visoki i u čitavoj Njemačkoj su jedinstveni. Zbog toga studenti moraju znatno bolje poznavati jezik i znatno više učiti od drugih polaznika jezičkih tečajeva. „U našim kursevima se od početka velika pažnja posvećuje gramatičkoj ispravnosti napisanog, jer je to kasnije potrebno i tokom studija. Osim toga uz normalne kurseve imamo i specijalne tečajeve s naglaskom na ekonomsku terminologiju, germanistiku ili pravnu terminologiju.", napominje Štajnbruner.

Maria Elena iz Argentine uči njemački već tri mjeseca, i već je zabilježila veliki napredak: Ja sam tu pohađala dva semestra intenzivni tečaj njemačkog, svaki dan tri sata, to je stvarno bilo dobro. Sada sve razumijem, sve mogu čitati i pisati."Taj trud se isplati, mada ponekad ima problema s razumijevanjem pojedinih profesora na predavanjima. Jedino rješenje je, međutim - još više učiti. Jer s posebnim, olakšavajućim tretmanom strani studenti na njemačkim sveučilištima ne mogu računati.

 

Napomena

Naglašava Štajnbruner: „Meni su nažalost poznati slučajevi studenata koji nisu položili neke ispite ili im nisu priznati domaći radovi samo zbog jezičnih nedostataka.“

Toplo preporučamo ovaj webshop za narudžbu vrhunskih proizvoda za zdravlje. Zinc, moringa, probiotici, leucin, kokosovo...

Posted by Kako.hr | Ne razbijaj glavu on Wednesday, 12 August 2015