Kako napraviti bademovo mlijeko | Napravite mlijeko od badema kod kuće

Kako napraviti bademovo mlijeko | Napravite mlijeko od badema kod kuće

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: nezavisne.com

Izvor: nezavisne.com

Bademovo mlijeko je jedno od najboljih mlijeka koje možete koristiti, posebno ako ne trpite laktozu. Ono ne sadrži zasićene masti i kolesterol, ali sadrži omega-3 masne kiseline, tako da je vrlo dobro za vaše srce. Bademovo mlijeko je bogato proteinima; jedna čaša ili 250ml bademovog mlijeka sadrži oko jedan gram proteina. Takođe, ista količina bademovog mlijeka sadrži oko jedan gram dijetalnih vlakana.

 

Bademovo mlijeko ima vrlo malo kalorija. Sadrži oko 50 kalorija na 250 ml (bez ikakvih dodataka), veoma malo ugljikohidrata (otprilike 2 grama na 250 ml). Bademovo mlijeko sadrži oko tri grama masti na istu količinu.

Bademi su bogati vitaminima i mineralima, pa bademovo mlijeko ne mora dodatno da se vitaminizira. Bademi sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezijum, kalijum, cink, željezo, vlakna, fosfor i kalcijum. Flavonoidi u bademovom mlijeku pomažu u prevenciji od tumora i usporavaju znakove starenja. Visoki nivo antioksidansa vitamina E, koji se nalazi u bademovom mlijeku, takođe ga čini veoma dobrim za korišćenje u prevenciji od raka.

Zbog toga što bademovo mlijeko ima malo kalorija i masti, a vrlo je bogato mnogim esencijalnim vitaminima i mineralima, super je i za one koji žele da smršave na zdrav način.

Pored svih ovih dobrih strana imamo još jednu informaciju za vas koja će vas obradovati: lagano se napravi kod kuće!

Evo kako napraviti bademovo mlijeko kod kuće.

Sastojci:

- 1 šalica nepečenih badema (po mogućstvu organskih)

- Voda

- Cimet, ekstrakt vanilije, urme (opcija)

Način pripreme:

Potopite bademe u hladnu vodu i ostavite ih preko noći da omekšaju (oko 10 sati). Prospite vodu, isperite bademe i ubacite ih u blender (nemojte ih ljuštiti jer bademova kora sadrži mnoge korisne sastojke). Na jednu šalicu badema dodajte 4 šalice vode u blender. Ukoliko želite intenzivniji ukus, možete dodati 2-3 urme, malo ekstrakta vanilije ili cimeta.

Mutite u blenderu dok se bademi skroz ne usitne. Smjesu koju ste dobili dobro procijedite uz pomoć gaze i cjediljke. Potrudite se da istisnete svu tekućinu iz ove smjese badema. Tako ste dobili čisto bademovo mlijeko koje treba čuvati u frižideru i iskoristiti ga u roku od 3 do 5 dana. Bademovo meso koje vam je ostalo nemojte baciti jer ga možete ga iskoristiti za neki kolač, ili u pahuljicama (ispecite u rerni, isitnite i posipajte musli da vam budu ukusnije).

Bademovo mlijeko možete koristiti u mnoge svrhe ali se trudite da ga termički ne obrađujete jer time uništavate njegova dragocjena svojstva.

___________________________________________

PROMO - Bose SoundLink bluetooth zvučnik na AKCIJI!