Kako napraviti goveđi temeljac

Kako napraviti goveđi temeljac

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: šef Štef

Što Vam je potrebno

SASTOJCI:

- 3,2 kg kostiju za juhu

- 450 g neočišćenog luka, obrisati od prljavštine

- 2,7 kg goveđe potkoljenice, isjeckati na kocke

- 5 litara vode

- 4 velike mrkve, oguliti i narezati

- 6 listova celera, očistiti i narezati 2 poriluka, očistiti, narezati, oprati

- 1 cijeli neočišćeni češnjak

- Grančica majčine dušice

- 2 lovorova lista

- 4 grančice peršina

- 20 zrna crnog papra

- 6 bobica pimenta

Recepti koji slijede korišteni su kao osnova analize hranjivih sastojaka za sve recepte u ovoj knjizi koji uključuju temeljac. Koristite li juhu u kocki, prilagodite začine navedene u receptu prema svom ukusu jer juhe u kocki sadrže znatnu količinu soli.

 

GOVEĐI TEMELJAC

- Za 3,4 litre

- Vrijeme pripreme: 20 minuta

- Vrijeme kuhanja: 7 sati i 30 minula

- Vrijeme hlađenja: 3-4 sata, ostaviti preko noći da se ohladi


NAPUTAK:

1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.

2. Rasječene kosti i luk položite u lim za pečenje te stavite u pećnicu na 1,5 sat dok ne posmeđe.

3. Kosti i luk pretresite u lonac za kuhanje juhe

4. Dodajte govedinu, ulijte 4,5 litara vode i pustite da lagano zakuha.

5. Ulijte još 150 ml vode, smanjite vatru te žlicom skinite smeđesivu pjenicu s površine.

6. U međuvremenu, masnoću iz lima ulijte u preostalu vodu, zakuhajte uz neprestano miješanje te ostavite da kuha još 3 minute.

7. Procijedite, ulijte u juhu, dodajte ostale sastojke, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 1/2 sati.

8. Uklonite pjenicu.

9. Temeljac procijedite kroz metalno cjedilo obloženo čistom, vlažnom, pamučnom ili lanenom krpom, odstranite meso, kosti i povrće.

10. Prekrijte čistom krpom, ostavite da se hladi 2 sata, a preko noći stavite u hladnjak.

11. Odstranite masnoću s površine. Temeljac držite u hladnjaku do 3 dana ili zamrznite u čvrstim posudama.