Kako napraviti janjetinu u tijestu

Kako napraviti janjetinu u tijestu

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: ivanfood

 

Vrijeme pripremanja: 1 sat i vrijeme za hlađenje
Vrijeme pečenja: 1 sat i 15 minuta
 

SASTOJCI za 4 osobe:

  • 1,5 kg janjetine (vratni dio)
  • 400 g smrznutog lisnatog tijesta
  • 1 krupno narezana glavica luka
  • 2 žlice ulja
  • 1 ulupano jaje
  • 50 g hladnog maslaca, u listićima
  • za nadjev 50 g krušnih mrvica
  • 25 g mješavine kosanog peršina, majčine dušice i ružmarina
  • 1 ulupano jaje
  • naribana korica od 1/2 limuna
  • sol i mljeveni crni papar
  • za ukras: grančice mažurana, peršina i metvice

 

1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Odstranite suvišnu masnoću i odstranite meso s vrhova kostiju. Sačuvajte to meso za pripremanje umaka. Pecite janjetinu 10 minuta, zatim izvadite leđnu kost i pustite da se meso ohladi.

2. Pripremite umak: na ulju popržite kost, komadiće mesa i luk. Prelijte s 1/2 l hladne vode i kuhajte 30 minuta. Procijedite umak i stavite da se ohladi. Sačuvajte ga dok meso ne bude gotovo. Janjetinu narežite na kotlete i poslužite sa sezonskim povr­ćem na maslacu.

3. Pripremite nadjev: izmiješajte začinsko bilje, jaje, limunovu koricu, sol i papar i tom mješavinom nadjenite meso.

4. Odmrznuto lisnato tijesto razvucite tako da pokriva cijeli komad mesa. Omotajte ga tako da kosti vire van. Vezivna mjesta učvrstite jajetom. Ukrasite preostalim vrpcama tijesta i položite na premazani lim za pečenje.

5. Pećnicu zagrijte na 220°C. Tijesto premažite preostalim jajetom i stavite peći. Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 190°C. Pecite daljnjih 15 minuta. U međuvremenu odstranite masnoću s umaka i stavite na vatru da se zgusne. Listiće maslaca stavite na toplo tijesto. Meso poslužite na pladnju, ukrasite grančicama začinskog bilja i po želji poslužite s povrćem na maslacu.