Kako napraviti jogurt

Kako napraviti jogurt

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: majstorsamotakav

Jogurt nastaje dodavanjem bakterije zvane laktobacil, u obliku bioaktivnog jogurta ili jogurtnog kvasca, u svježe mlijeko na temperaturi krvi. Što je masnije mlijeko, to će jogurt biti gušći. Jogurt se pri proizvodnji mora držati na temperaturi oko 35 - 43°C.

 

Da biste uspjeli u tome, upotrijebite veliku, čistu staklenu posudu ili odgovarajuću napravu za proizvodnju jogurta s električnim grijaćim dijelom, ili ga ostavite na toplom mjestu poput grijanog ormara.

PRIPREMA JOGURTA

1. Da biste napravili oko 0,5 1 jogurta, natočite 0,5 1 mlijeka u posudu i polako zakuhajte.

2. Zatim ohladite na temperaturu od 37°C. Ako nemate termometar, kapnite nekoliko kapi mlijeka na ručni zglob; ne biste smjeli osjetiti ni toplinu ni hladnoću.

3. Umiješajte jednu žlicu bioaktivnog jogurta. Smjesu natočite u staklenu posudu ili napravu za proizvodnju jogurta, pritegnite poklopac i ostavite da stoji 6 do 8 sati. Umjesto toga možete i naliti smjesu u čistu široku zdjelu, prekriti je toplim tanjurom i zamotati u ručnik, pokrivač ili debelu krpu. Ostavite da stoji 6 do 8 sati na toplom mjestu.

4. Jogurt će u hladnjaku trajati oko šest dana. Da biste ponovno pripremili jogurt, upotrijebite jednu jušnu žlicu postojećeg jogurta.