Kako napraviti jogurt

Kako napraviti jogurt

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: majstorsamotakav

Jogurt nastaje dodavanjem bakterije zvane laktobacil, u obliku bioaktivnog jogurta ili jogurtnog kvasca, u svježe mlijeko na temperaturi krvi. Što je masnije mlijeko, to će jogurt biti gušći. Jogurt se pri proizvodnji mora držati na temperaturi oko 35 - 43°C.

 

Da biste uspjeli u tome, upotrijebite veliku, čistu staklenu posudu ili odgovarajuću napravu za proizvodnju jogurta s električnim grijaćim dijelom, ili ga ostavite na toplom mjestu poput grijanog ormara.

PRIPREMA JOGURTA

1. Da biste napravili oko 0,5 1 jogurta, natočite 0,5 1 mlijeka u posudu i polako zakuhajte.

2. Zatim ohladite na temperaturu od 37°C. Ako nemate termometar, kapnite nekoliko kapi mlijeka na ručni zglob; ne biste smjeli osjetiti ni toplinu ni hladnoću.

3. Umiješajte jednu žlicu bioaktivnog jogurta. Smjesu natočite u staklenu posudu ili napravu za proizvodnju jogurta, pritegnite poklopac i ostavite da stoji 6 do 8 sati. Umjesto toga možete i naliti smjesu u čistu široku zdjelu, prekriti je toplim tanjurom i zamotati u ručnik, pokrivač ili debelu krpu. Ostavite da stoji 6 do 8 sati na toplom mjestu.

4. Jogurt će u hladnjaku trajati oko šest dana. Da biste ponovno pripremili jogurt, upotrijebite jednu jušnu žlicu postojećeg jogurta.

Toplo preporučamo ovaj webshop za narudžbu vrhunskih proizvoda za zdravlje. Zinc, moringa, probiotici, leucin, kokosovo...

Posted by Kako.hr | Ne razbijaj glavu on Wednesday, 12 August 2015