Kako napraviti kobasice | Kako ih napraviti prema osobnom ukusu

Kako napraviti kobasice | Kako ih napraviti prema osobnom ukusu

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Reader's Digest

Izvor: Mozaik knjiga

Možete napraviti kobasice po svome ukusu — obične ili s dodatkom začina i začinskoga bilja. Crijeva za kobasice također možete kupiti u mesnicama, ali ako želite, uvijek možete praviti kobasice bez crijeva. Upotrijebite kuhinjski stroj za mljevenje mesa ili »multipraktik« (višenamjenski kuhinjski stroj) kako biste sami samljeli meso.

 

Prema sljedećem receptu za kobasice sa začinskim biljem potrebno vam je do 1 sat pripreme, ovisno o vašoj vještini punjenja crijeva. Nakon toga slijedi recept za dodavanje pikantnog okusa već gotovim kobasicama. Sastojci kobasice sa začinskim biljem (20 kobasica):
900 g nemasne govedine ili svinjetine, fino samljevene 
350 g nasjeckanog sala 
225 g svježih bijelih krušnih mrvica 
1 ražom puna čajna žličica suhe kadulje
žličice suhog mažurana 
žličice suhe majčine dušice
žličice naribanog muškatnog oraščića
ražom puna žličica soli
žličice svježe mljevenog crnog papra
crijeva za kobasice (umjetna ili prava)
 
Temeljito izmiješajte sastojke zajedno u zdjeli. Da biste crijeva napunili smjesom iz zdjele, upotrijebite vrećicu za punjenje s dugim, širokim plastičnim nastavkom. Na jednom kraju crijeva duljine 1 m zavežite čvor. Drugi kraj crijeva navucite preko plastičnoga nastavka i naberite ga sve dok čvor ne bude posve blizu otvora plastičnoga nastavka. Istisnite meso kroz plastični nastavak i napunite crijevo tako što ćete napunjeni dio povlačiti natrag s plastičnoga nastavka. Nemojte prepuniti crijevo. Otvoreni kraj crijeva zavežite na čvor i svakih 75- 100 mm uvrnite napunjeno crijevo. Napunite i ostala crijeva. Kobasice ostavite na hladnu mjestu neka stoje otprilike 1 sat. Možete ih čuvati u hladnjaku 2 — 3 dana. Želite Ii ih pripremiti, vilicom izbockajte kobasice kako biste spriječili njihovo pucanje tijekom pripreme, a zatim ih pržite ili pecite na grilu 12 — 15 minuta. Potrebno ih je samo jednom okrenuti. Da biste pripremili masu za kobasice bez crijeva, oblikujte ih u kobasice, uvaljajte ih lagano u brašno, a zatim ih pržite.
 
Sastojci za pikantne kobasice (za 4 osobe):
 
450 g običnih goveđih ili svinjskih kobasica
2 žlice maslinovog ulja
2 ražom pune žlice umaka od rajčica 
2 ražom pune čajne žličice oštrog senfa
1/2 čajne žličice umaka Worcestershire 
sol 
crni papar
 
Upotrijebite već gotove kobasice ili ih napravite sami kako je ranije opisano — no bez začinskoga bilja. Kobasice posvuda izbockajte vilicom. Položite ih u jedan red u lim za pečenje ili u vatrostalnu posudu. U manjoj posudi pomiješajte ulje, umak od rajčica, senf i umak Worcestershire. Začinite solju i paprom pa pripremljenim umakom prelijte kobasice. Ostavite ih neka se mariniraju najmanje jedan sat, no povremeno ih okrenite. Pecite ih 20 minuta u sredini vruće pećnice, koju ste prethodno zagrijali na 200°C (oznaka 6 na plinskoj pećnici). Podlijevajte ih umakom često sve dok dobro ne porumene. Poslužite ih vruće s pireom od krumpira i rajčicama pečenima na grillu, ili hladne u pecivu namazanom maslacom i sa zelenom salatom kao prilogom.