Kako napraviti marinadu

Kako napraviti marinadu

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: majstorsamotakav

Meso, riba i divljač mogu se učiniti mekšima i ukusnijima, ako ih prije hlađenja uronite u začinjenu tekućinu, odnosno marinadu.

 

Marinada se uglavnom sastoji od ulja, začina i kiseline koja omekšava meso — to je obično vino ili ocat, no limunov sok ili prirodni JOGURT također se mogu upotrijebiti. Nakon mariniranja, marinadu možete zagrijati i poslužiti kao umak, zgusnut ili rijedak.

1. Meso marinirajte u staklenoj ili keramičkoj zdjeli ili posudi, a za miješanje upotrijebite drvenu kuhaču. Na svakih 500 g mesa ili ribe potrebno je oko 150 ml marinade.

2. U pravilu, što meso dulje stoji u marinadi, to će biti mekše. Preporuča se neka meso stoji najmanje 1 sat, a nakon 2 — 4 sata razvit će se pun okus. Jedan veći komad tvrđega ili starijega mesa bit će bolji ako odstoji 8 — 12 sati. Mariniranje od 12 sati skraćuje vrijeme kuhanja ili pečenja na pola.

3. Ako nemate vremena, a meso je prilično mekano, oštrim nožem lagano ga zarežite na nekoliko mjesta kako bi ga tekućina lakše prožela pa ostavite u marinadi 30 minuta.

Sastojci marinade uvelike su stvar ukusa, no previše soli ili umaka od soje u marinadi isušuje meso. Evo brze i jednostavne marinade dovoljne za 1,5 kg mesa izrezanoga na kockice.

Pomiješajte 1 šalicu maslinovog ulja sa pola šalice suhoga crnog vina ili kvasine od crnoga vina. Dodajte jednu kosanu glavicu luka ili 2 zgnječena česnja češnjaka, majčinu dušicu, estragon ili ružmarin po ukusu i začine. Dodajte meso i promiješajte kako bi sve meso bilo dobro prekriveno marinadom. Poklopite i ostavite neka stoji 3 sata na sobnoj temperaturi ili 6 sati u hladnjaku.