Kako napraviti mesnu pitu

Kako napraviti mesnu pitu

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: majstorsamotakav

Najpoznatija engleska pita jest ona sa svinjetinom, a poslužuje se vruća ili hladna pa je stoga idealno jelo za piknik ili švedski stol.

 

Tijesto za pitu može biti dizano ili tijesto s vrućom vodom.
Slijedi recept za pitu za četiri do šest osoba.

Sastojci za temeljac:

- 2 teleće koljenice rasječene na komade 1 svežnjić začinskoga bilja (ili 1 list kadulje, 1 lovorov list, 1 grančica mažurana, 1 grančica majčine dušice)

- rižom pune čajne žličice soli 6 zrna papra

Za tijesto:

- 350 g brašna

- Rižom pune čajne žličice soli
100 g masti

- 4 žlice mlijeka

- 1 jaje, umućeno za glazuru

Za nadjev:

- 700 g svinjetine bez masnoće sol i svježe mljeveni crni papar


Priprema:

Najprije pripremite temeljac. Isperite teleće kosti u hladnoj vodi pa ih stavite u veliki lonac zajedno sa svežnjićem začinskoga bilja, solju i zrncima papra. Prelijte hladnom vodom. Pustite neka zakuha pa velikom žlicom oberite pjenicu s površine.

Poklopite lonac, no poklopac malo nagnite pa ostavite neka lagano kuha oko 2 sata. Povremeno odstranite pjenicu s površine. Nakon laganog kuhanja, temeljac naglo zakuhajte kako bi tekućina isparila na oko 300 ml.

Procijedite temeljac kroz krpu od musi i na ili kroz sitno cjedilo u manji vrč. Ostavite neka se ohladi pa odstranite masnoću s površine. Za to vrijeme zamijesite tijesto. U zdjelu prosijte brašno i sol. U velikoj posudi lagano zakuhajte mast, mlijeko i 4 žlice hladne vode. Kad dobro zakuha, izlijte u središte brašna. Žustro mutite drvenom kuhačom sve dok masa ne postane ujednačena i dok se ne počne odvajati od zdjele.

Istresite tijesto na radnu plohu lagano posutu brašnom i dobro ga izmijesite u glatko tijesto. Ako je pretvrdo, dodajte malo vruće vode, a ako je previše ljepljivo, dodajte malo brašna.

Dobro namastite okrugli odvojivi kalup za pečenje kolača promjera 180 mm. Odvojite jednu trećinu tijesta za koru pite. Držite tijesto na roplome tanjuru iznad posude s uzavrelom vodom.
Ostatak tijesta razvaljajte dok je još toplo na debljinu od 5 mm i pažljivo njime obložite dno i stranice kalupa. Tijesto posvuda mora biti jednako debelo i ne smije biti rupica kroz koje bi mogli iscuriti sokovi od mesa. Ostavite malo tijesta kako biste ih, uočite li koju rupicu, mogli zatvoriti. Ostavite neka stoji 10 minuta.

Oštrim nožem obrežite svu masnoću sa svinjetine. Izrežite meso na kockice od 15 mm. Prema ukusu ih začinite solju i paprom pa ih rasporedite po tijestu tako da do vrha ostane prazan rub od 20 mm. Dodajte 2 žlice hladne vode.

U krug razvaljajte ostatak tijesta za gornju koru. Hladnom vodom navlažite rub pite pa je prekrijte gornjom korom. Prstima stisnite rubove pite kako biste ih dobro zatvorili i obrežite višak tijesta. Na vrhu pite prorežite rupu kako bi para mogla izlaziti van.

Stavite kalup s pitom na lim za pečenje i pecite 1 sat u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C (oznaka 5 na plinskoj pećnici). Izvadite pitu iz pećnice i ostavite neka se hladi 5 minuta, a zatim skinite prsten kalupa, no ostavite pitu neka stoji na donjoj podlozi. Koru i rubove pite premažite umućenim jajetom.

Smanjite temperaturu pećnice na 180°C (oznaka 4 na plinskoj pećnici) i pecite na limu za pečenje daljnjih 1 — 1 i pol sat. Izvadite iz pećnice i ostavite neka se gotovo posve ohladi.
Izlijte temeljac u pitu kroz malen lijevak uguran u rupu na vrhu. Ako se temeljac stvrdnuo, prije no što ga izlijete u pitu zagrijte ga dok ponovno ne postane tekući. Ostavite pitu neka stoji nekoliko sati dok se temeljac ne stvrdne i postane želatina.