Kako obrisati računalni virus | Brisanje PC virusa

Kako obrisati računalni virus | Brisanje PC virusa

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Filip Kosić

Izvor: Microsoft

 

Evo nekoliko načina pomoću kojih možete pokušati ukloniti računalni virus:


1. Redovito ažurirajte protuvirusni program.

Ako ste na računalo već instalirali protuvirusni program, važno je da ga redovito ažurirate. Budući da se neprestano pišu novi virusi, većina se protuvirusnih programa često ažurira. Provjerite dokumentaciju svog protuvirusnog programa ili posjetite web-mjesto proizvođača i saznajte kako primati ažuriranja. Imajte na umu da neki virusi blokiraju uobičajena protuvirusna web-mjesta tako da ne možete pristupiti web-mjestu i preuzeti protuvirusna ažuriranja. Ako se to dogodi, obratite se proizvođaču svojega protuvirusnog softvera i pokušajte nabaviti disk s kojeg ćete instalirati najnovija ažuriranja. Taj biste disk mogli stvoriti i na računalu koje nije zaraženo (na primjer na prijateljevu računalu).


2. Koristite mrežne alate za otkrivanje virusa.

Ako nemate instaliran protuvirusni softver, dodatne informacije o sigurnosti i prevenciji virusa potražite na web-mjestu s popisom proizvođača sigurnosnog softvera za sustav Windows Vista. Neka partnerska web-mjesta nude besplatne mrežne alate za otkrivanje virusa koji će na računalu tražiti najnovije viruse. Ti vas alati za otkrivanje virusa ne štite od zaraze virusom, ali mogu pronaći i ukloniti viruse koji se već nalaze na računalu.

 

3. Preuzmite Microsoft Safety Scanner. Microsoft nudi program Microsoft Safety Scanner. Dodatne informacije potražite na web-mjestu programa Microsoft Safety Scanner.

 

4. Zaustavljanje odbjeglog virusa.

Virusi se često stvaraju posebno za preuzimanje upravljanja nad računalom i za slanje kopija sebe samih s vašeg na druga računala. Takvo što možete primijetiti ako vaše računalo radi sporije te ako pristupa mreži češće nego što je to uobičajeno. Ako se to događa, trebali biste prekinuti vezu s internetom i mrežom (ako ste unutar neke). Ako se s internetom povezujete putem fizičke veze, izvucite mrežni ili telefonski kabel iz računala. Ako se s internetom povezujete putem bežične veze na prijenosnom računalu, isključite prilagodnik bežične mreže na računalu (isključivanjem prekidača ili uklanjanjem kartice prilagodnika bežične mreže). Nakon što ste prekinuli vezu računala s internetom, pokrenite protuvirusni softver (s diska ili pokrenite softver na računalu) da biste uklonili virus.


5. Ručno uklanjanje virusa.

Ponekad se virus mora ukloniti ručno. Često je riječ o tehničkom postupku koji bi trebali obavljati samo računalni korisnici s iskustvom u radu s registrom sustava Windows koji znaju kako pregledati i obrisati sistemske i programske datoteke u sustavu Windows.


6. Prvi korak je identifikacija virusa.

Pokrenite protuvirusni softver da biste saznali naziv virusa. Ako ne posjedujete protuvirusni program ili ako vaš program ne otkrije virus, virus ipak možete identificirati promatrajući njegovo ponašanje. Zapišite tekst svih poruka koje je virus prikazao, odnosno predmet poruke ili naziv datoteke priložene poruci ako ste virus primili e-poštom. Na web-mjestu proizvođača protuvirusnog programa potražite reference o tim posebnostima koje ste zapisali i pokušajte pronaći naziv virusa i upute za njegovo uklanjanje.


7. Što kad je virus uklonjen?

Nakon uklanjanja virusa možda ćete morati ponovo instalirati neki softver ili vratiti izgubljene informacije. Redovno stvaranje sigurnosnih kopija može uvelike olakšati probleme koji nastaju napadom virusa. Ako niste stvarali sigurnosne kopije, sada je vrijeme da počnete.