Kako očistiti bijele platnene tenisice | Kako očistiti i održavati bijele starke

Kako očistiti bijele platnene tenisice | Kako očistiti i održavati bijele starke

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: KAKO.hr

Izvor: www.kako.hr

Što Vam je potrebno

Pranje odjeće je dio svakodnevnice gdje ni ne razmišljate o programu na perilici, već samo stavljate i radite automatski, ali što kad se radi o pranju obuće? Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili prekrasne platnene tenisice, u većini slučajeva su to starke, a da su one ubrzo nakon dva ili tri nošenja izgledale kao da ih imate sto godina? Nažalost teško ih je dugo održati čistima bez interveniranja vode i sredstva za pranje.

 

Ručno pranje

Najsigurniji način da vaše bijele starke ponovo zablistaju je da ih očistite ručno, uz pomoć mješavine nekoliko žlica soda bikarbone,  2 žlice octa i tople vode, te puno četkanja. Prije svega, potrebno je skinuti vezice te očistiti gumene potplate. Nakon što ste iščetkali tenisice, ostavite ih u posudi s toplom vodom nekoliko sati, te operite još jednom deterdžentom (ručno), kako bi dobili identičnu boju kao kad ste ih kupili.

VEZANI ČLANCI:

____________________

Tenisice možete na nekoliko sati natopiti u mješavini vode i sode bikarbone ili samo u kiselom mlijeku. Ukoliko se mrlja nije uklonila, napravite mješavinu od kiselog mlijeka i octa te time dobro istrljajte tenisice. Nakon toga treba ih dobro isprati u vodi.

Gumene dijelove mogu oštetiti jaki izbjeljivači, te ih izribajte radije bijelom pastom za zube i četkicom. Isto tako, može ih se prebrisati vatom namočenom u aceton.

Pranje u perilici rublja

Za pranje u perilici rublja, iskoristite staru jastučnicu u koju ćete staviti tenisice i perite ih na 40 stupnjeva, po mogućnosti na kratkom programu, bez centrifuge. Kod odabira deterdženta, preporučamo Persil, s obzirom da je oštar prema mrlji a blag prema tkanini. Prije samog pranja skinite vezice i operite potplate na već spomenuti način.

crno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrlja

Napomena

Nakon što ste oprali svoje platnene tenisice, ostavite ih da se osuše, ali pripazite da ne budu na direktnom suncu, jer bi boja mogla požutjeti.