Kako očistiti hladilo laptopa kada se pregrijava i gasi

Loading the player...

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Broj pregleda: 18270
širina(px): visina(px):

Autor: Moj Servis Informatika

Izvor: Moj Servis

Nakupljena prašina i pregrijavanje je najveći neprijatelj za prijenosno računalo - može ga uništiti!

 

Uspijete podignuti sustav ali nakon kratkog rada počinju problemi? Kada pokrenete nešto zahtjevnije kao gledanje filmova, surfanje ili igre laptop se smrzava ili gasi? Laptop se pretjerano grije?
 
Ovo su simptomi kvara zbog pregrijavanja! Problem je u nakupljenoj prašini u hladilu i treba je što prije očistiti!
 
 
Kako očistiiti prašinu iz hladila laptopa? 
 
Pogledajte video tutorijal i pokušajte sami ili potražite uslugu profesionalnog servisa!
 
Jeste li znali da su prašina i nečistoća najčešći uzroci kvara prijenosnih računala? Upravo zbog njihove prirode korištenja, računala često znaju biti izložena raznim uzrocima onečišćenja. Prašina, kosa, dijelovi tkanine (mucice), ostatci hrane, duhanski dim i ostali onečišćivači nakupljaju se svugdje, a pogotovo na dijelovima koji su zaduženi za ravnomjerno hlađenje samog računala, i ako se ne čisti redovno može ga prilično oštetiti. Nedovoljno i otežano hlađenje unutarnjih komponenti neminovno rezultira smanjenjem radnog vijeka računala ili kvarovima uslijed pregrijavanja, bilo da se radi o oštećenju i začepljenju utora (SUB, PCMCA, Express card, Memory card itd), ili o oštećenju samog zaslona računala. Upravo iz tog razloga vrlo se često zna dogoditi da su naoko nepovezani kvarovi su zapravo posljedica začepljenog usisnika i hladila ili poveće nakupine prašine na ventilatorima, koji zbog toga ne rashlađuju unutarnje komponente onako kako bi trebali. 
 
I sami ste shvatili koliko je poslovica "čistoća je pola zdravlja" bitna i za vaš laptop. 
 
Treba reagirati na prve simptome i spriječiti skupe i neugodne kvarove. Obično prvo osjetite jače grijanje  na površini i tipkovnici, pojačan i stalan rad ventilatora, usporavanje u radu, sve češća blokiranja i rušenja sustava  te gašenja usljed termalne zaštite. Nažalost ako sve to zanemarujete kao posljedicu najčešće imamo kvarove grafičkog procesora, glavnog procesora, matične ploče i tvrdih diskova. Ovdje pomaže poslovica "bolje spriječiti nego liječiti".
 
Ukoliko niste na vrijeme ispuhavali nakupljenu prašinu jedini način da se ona odstrani je da se laptop rastavi i fizički očisti hladilo i ventilator. Dobro je istodobno zamijeniti i tremovodljivu pastu na hladilima procesora i grafike jer je i  ona izgubila svoja svojtva vodljivosti topline.
 
 
ČIŠČENJE PRAŠINE - kako i gdje? 
 
 
Ovisno o modelu laptopa zahvat može biti jednostvniji ili kompliciraniji. Neki modeli imaju lakše dostupne ventilatore dok je kod nekih potrebno rastaviti kompletno kučište i izvaditi matičnu ploču. Obično su jači laptop namijenjeni za igranje sa snažnim grafičkim karticama zahtjevniji za čišćenje. 
 
Treba pripaziti da ne oštetite kućište, razne kablove i konektore te paziti na vrstu vijaka i mjesta na kojima su bili. Ukoliko niste tehnički spretni najbolje je to prepustiti profesionalcima. MOJ SERVIS Informatika ima Laptop Clean & repair akciju upravo za ovu problematiku.
 
Na priloženom video tutorijalu možete vidjeti kako to radi profesionalac. Radi se o jednostavnijem zahvatu jer ovaj Acer ima dobro riješen pristup hladilu. Nažalost to je rijeđi slučaj, obično je to puno kopliciraniji zahvat. To pogledajteu drugom našem video tutorijalu: Laptop Clean & Repair by MOJ SERVIS - part 2
 
 
Ukoliko se odlučite sami rastaviti i očistiti laptop dobro se pripremite. 
 
 
PRIPREMA: 
 
Pripremite radnu plohu sa dosta mjesta i sa mekom podlogom. 
 
TREBATE:
 
1. Komplet preciznih izvijača (križasti i ravni)
 
2. Pincetu ili mala kliješta 
 
3. Neki platični klin za rastavljanje kućišta (stara kreditna kartica)
 
4. Meki kist
 
5. Papirnate maramice
 
6. Dozu komprimiranog zraka za propuhivanje (može i fen za kosu), 
 
7. Alkohol ili kontakt sprej za čišćenje.
 
NAPOMENA: 
 
Probajte u naprijed nabaviti kvalitetnu termovodljivu pastu za hladila da i nju zamijenite.
 
 
KAKO ČISTITI?
 
1. Vijke izvadite i pazite na mjesta gdje su bili te na dužinu i vrstu. Najbolje je popisati i fotografirati vijke i detalje kao razmještaj kablova i način spajanja. 
 
2. Radite polako i pažljivo jer greške koje sada napravite poslje mogu biti veliki problem pogotovo ako nešto oštetite ili naknadno zaboravite spojiti kada laptop satavljate.
 
3. Nemojte raditi površno i brzo jer je sada prilika da sve detaljno očistite. Odstranite svu prašinu i mucice iz hladila i ventilatora. 
 
4. Ukoliko mjenjate pastu dobro očistite površine bakrenog hladila i procesora, nanesite novu pastu ravnomjerno i pazite da kod montiranja hladila ono ravnomjerno sjedne i da ga dobro pritegnete. 
 
5. Koristite samo kvalitetne paste za hladila laptopa ili sačuvajte originalnu i ponovno ju nanesite! (Pazite ovo je jako važno jer je to mjesto gdje se izvlači toplina iz procesora).
 
Dobro obavljen posao skinuti će temperaturu procesora i unutar laptop za 20-50% i produljiti vijek laptopa.