Kako očistiti zlato i zlatni nakit | Čišćenje zlata, zlatnog nakita i zlatnine

Kako očistiti zlato i zlatni nakit | Čišćenje zlata, zlatnog nakita i zlatnine

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: KAKO.hr

Izvor: www.kako.hr

Nije dovoljno samo posjedovati skupi nakit i paziti da se ne ošteti na bilo koji način, već trebate voditi računa o tome da ga održavate čistim. Ne samo iz estetskih razloga, već i iz higijenskih. Naime, nakit je u stalnom dodiru s kožom pa se na njemu nakupljaju mrtve stanice kože i masnoća, te ga je potrebno redovito čistiti.

 

Kako očistiti zlato i zlatni nakit? Čišćenje zlata, zlatnog nakita i zlatnine

Ukoliko se radi o većim popravcima i čišćenjima, svakako se obratite zlatarima, no ako se tu pak radi o uklanjanju nakupljenih nečistoća, vraćanju prvotnog sjaja i slično, nastavite čitati, kako bi isprobali neke od naših savjeta za učinkovito čišćenje zlata i zlatnog nakita.

Rješenje br. 1

Zlato ćete najbolje očistiti običnim deterdžentom za pranje rublja (od kojih preporučamo Persil). U kipuću vodu stavite Persil, te ostavite nakit uronjen kojih sat vremena, nakon toga ga uronite u hladnu vodu. Osušite nakit, koji bi trebao imati svoj originalni sjaj.

VEZANI ČLANCI:

>> KAKO OPRATI BIJELE STARKE
>> KAKO OČISTITI MRLJE OD CRNOG VINA

____________________

Rješenje br. 2

Drugi vrlo učinkovit način je pomoću piva, a dovoljno ga je nanijeti na mekanu krpu i njime ispolirati ogrlicu ili narukvicu. Nakit potom treba dodatno prebrisati suhom krpom kako ne bi ostali tragovi kapljica. Pripazite da nakit nije ukrašen cirkonima, jer ih pivo može uništiti.


 

Rješenje br. 3

Zlato možete očistiti tako da ga uronite u alkohol, ostavite ondje nekoliko minuta, te dobro obrišete čistom pamučnom krpom, pri tome uklanjajući nakupljene masnoće.

Rješenje br. 4

Ako vam s vremenom zlato izgubi na sjaju, operite ga vodom i neutralnim sapunom.

____________________________________________

crno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrlja

Silan Soft & Oils Violet sadrži zadivljujuću kombinaciju voćnih nota, nježnog praškastog mirisa bijelih cvjetova, baršunastih ljubičica i breskve. Zaokružen senzualnim šumskim mirisom i praškastim mošusom oduševit će Vašu odjeću sa svakim pranjem.
 
Dostupan u trgovinama od studenog 2014. godine, sa snažnomTV kampanjom i nizom uočljivih lokalnih promocija, nova Silan Soft & Oils linija obećava očaravajuću dimenziju nježne brige za Vašu odjeću – nudeći zavodljivo mirisno iskustvo i oduševljavajuće mekanu posteljinu, u kojoj će uživati sva Vaša osjetila.
 

Napomena

Vaš je osobni izbor koliko ćete brige polagati svojem dragocjenom nakitu. No, savjetujemo vam da nakit ne nosite za vrijeme tuširanja, kupanja u moru, bazenu, da skidate prstene za vrijeme pranja ruku i obavljanju kućanskih poslova, odnosno da ga ne izlažete različitim kemikalijama – sapunicama, kremama, sredstvima za čišćenje itd. A kada ne nosite nakit, držite ga u originalnoj kutijici, kako bi spriječili dovod zraka i vlage, te površinska oštećenja.