Kako od jedne sobe dobiti dvije | Pregradite prostoriju pametnim zidom

Kako od jedne sobe dobiti dvije | Pregradite prostoriju pametnim zidom

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh.

Izvor: Magazin.hr

Napraviti dvije sobe za djecu i iskoristiti veći hodnik. Dilemu našeg čitatelja rješava dipl. ing. arh. Ana Đurđek Kuga.

 

Poštovanje,
radi se o stanu u prizemlju kuće. Problem mi je kako od jedne sobe napraviti dvije sobe za djecu, a da nekako iskoristim i hodnik koji je prevelik. Također me zanima Vaše mišljenje o razmještaju u dnevnom boravku s obzirom na peć na drva. Prozor P5 bih zamijenio balkonskim vratima 140 cm (vrt i peka su uz taj dio kuće) a vrata V3 mi se čine suvišna. Mjere su u cm, ispričavam se za nespretni tlocrt.

Foto:

Zahvaljujem unaprijed
Ivan Zebić
 

Odgovor:


Poštovani,
Sobu 1 najjednostavnije možete pregraditi tzv. pamentnim zidom, odnosno na način da sam zid ne izvedete pravocrtno, već izmaknuto, te uvučene dijelove iskoristite za ugradbene ormare soba.

Kako vas brine veliki hodnik, a vrata V3 bi uklonili, prostorno gledano ni druga vrata dnevnog boravka i kuhinje onda nemaju puno smisla. Ako bi uklonili i jedna i druga, dobili bi zgodnu kružnu vezu koja bi momentalno aktivirala hodnik, i učinila ga integralnim dijelom samog dnevnog boravka. Širinu hodnika možete oko dimnjaka iskoristiti za ugradbene ormare, a zid kod ulaza, možda, po uzoru na isti koji prolazi sredinom stana, obložiti ciglom.

Na taj ćete način naglasiti ulaz u stan, odvojiti ga od ulaza u dnevni boravak, ali i dobiti lijepi naglasak u prostoru, pogotovo zato što isti već postoji, u vidu sadašnjeg centralnog zida.
Kuhinju na postojećoj lokaciji zadržite, zbog instalacija, ali i novoplaniranih balkonskih vrata, s direktnim izlazom na vrt. Možete organizirati pult ili šank, koji bi se zgodno nadovezao na priču s pekom i samim vrtom.

Foto:

Centralno unutar dnevnog boravka, oko peći na drva, organizirajte zonu za odmor i relaksaciju. U kombinaciji postojećeg zida od cigle i peći, dobit će željenu toplinu i "domaću" atmosferu.

Po potrebi blagavaonski stol možete smjestiti sjeverno unutar boravka, a ako za istim nemate potrebe, biblioteka sa radnim stolom će dobiti izvrsnu lokaciju i oplemenit će cjelokupni prostor.

Budući se radi o stanu sa zidovima od cigle, barem nekim, razmislite o jednostavnom uređenju, bez puno boja i prostornih dodataka. Zanimljiv skup slika na zidu, knjige na policama, ili niže spuštena stropna lampa iznad pulta u kuhinji, bit će moderni i jednostavni elementi kojima ćete, nadam se postići željeni efekt i učiniti vaš prostor novim i zanimljivijim.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh.

Postanite stilist unutarnjeg uređenja >>>>