Kako otkloniti mrlje od kemijske olovke, tinte, flomastera | Očistite mrlje od kemijske olovke

Kako otkloniti mrlje od kemijske olovke, tinte, flomastera | Očistite mrlje od kemijske olovke

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: KAKO.hr

Izvor: www.kako.hr

U davna vremena djelovali su takozvani flekari, pravi pravcati odstranjivači mrlja. To su stručnjaci sa svojim alatom i tajnim sredstvima išli od vrata do vrata, obilazili selo po selo i nudili svoje usluge. Danas postoje kemijske čistionice a možemo kupiti i svakojake odstranjivače mrlja, ali obje mogućnosti nisu povoljne, a mogu i onečistiti okoliš. Zato se isplati posegnuti za starim kućnim sredstvima i iskušati sreću.

 

Svima nam se, barem jednom, dogodilo da smo zaprljali nešto tintom ili kemijskom olovkom. Mrlje od kemijske olovke su jako česte, pogotovo kod djece. No, nijedna mrlja nije nerješiva, a mi vam donosimo nekoliko načina uklanjanja tih mrlja, ovisno o materijalu koji ste zaprljali.

Mrlje od kemijske olovke

Prva metoda za uklanjanje mrlje od kemijske olovke je pasta za zube. Nanesite malo paste za zube na mrlju, lagano prstima trljajte i na kraju isperite sa sapunom i toplom vodom, te operite u perilici rublja na uobičajeni način. Kod odabira deterdženta preporučamo Persil, jer je blag prema vašoj odjeći, a oštar prema mrlji.

Osim paste za zube, možete koristiti i sprej za kosu ili pjenu za brijanje. Oboje su jako dobri za uklanjanje mrlja od kemijske olovke sa odjeće.

Mrlju od kemijske olovke uklonit ćete s tkanina i uz pomoć 90-postotnog alkohola. Nečisto mjesto istrljajte nekoliko puta, ali svaki put čistim komadićem vate koji prethodno namočite u alkoholu.

VEZANI ČLANCI:

___________________

Mrlje od tinte

Mrlje od tinte treba odmah ukloniti s namještaja ili podova, da tinta ne oboji drvo. Krpicu namočite u ocat i protrljajte svaku mrlju. Ako ste umrljali namještaj obojen lak bojom, mrlju uklonite pomoću komadića zrele rajčice.

Sa stranica knjiga mrlje od tinte uklonite komadićem vate namočenim  u superoksid. Pod stranicu na kojoj čistite mrlju ne zaboravite podmetnuti papir koji dobro upija kako prilikom čišćenja ne biste uprljali prvu sljedeću čistu stranicu knjige.

S bijelog rublja ili stolnjaka mrlje od tinte uklonit ćete tako da prokuhate malo mlijeka, a zatim mlijekom premažete svaku mrlju. Lagano protrljajte i ponovite postupak nekoliko puta, stalno dodavajući novu količinu prokuhanog mlijeka. Na kraju umrljani predmet isperite u toploj vodi, a zatim ga operite na uobičajen način.

Svježe mrlje od tinte na odjeći uklonite tako da umrljani dio namočite u ledeno mlijeko. Ako ste umrljali odjevni predmet od osjetljive tkanine, pripremite malo toplog mlijeka u koji ste iscijedili sok od dva limuna. Namočite čistu bijelu krpicu u mlijeko i njome istrljajte svaku mrlju.

S pletenih odjevnih predmeta mrlja od tinte uklanja se glicerinom. Premažite mrlju glicerinom, ostavite malo da odstoji, te operite odjevni predmet u mlakoj vodi blagim deterdžentom.

Silan Soft & Oils Violet sadrži zadivljujuću kombinaciju voćnih nota, nježnog praškastog mirisa bijelih cvjetova, baršunastih ljubičica i breskve. Zaokružen senzualnim šumskim mirisom i praškastim mošusom oduševit će Vašu odjeću sa svakim pranjem.
 
Dostupan u trgovinama od studenog 2014. godine, sa snažnomTV kampanjom i nizom uočljivih lokalnih promocija, nova Silan Soft & Oils linija obećava očaravajuću dimenziju nježne brige za Vašu odjeću – nudeći zavodljivo mirisno iskustvo i oduševljavajuće mekanu posteljinu, u kojoj će uživati sva Vaša osjetila.
 

Mrlje od flomastera

Mrlje od flomastera najprije poprskajte s malo laka za kosu i tek onda operite tkaninu u perilici rublja na uobičajeni način (ali prije toga ispitajte hoće li takav lak imati nepovoljan učinak na izgled tkanine ili će i iza njega ostati nova mrlja).

_________________________________

crno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrlja

Napomena

Bitno je napomenuti kako je sve mrlje nastale od neke boje potrebno čistiti od rubova prema sredini kako se boja ne bi dalje širila materijalom. Preventivno, ispod mrlje uvijek stavite neku zaštitu.