Kako pametno kupovati i uštediti na hrani | Ušteda na potrošačkoj košarici

Kako pametno kupovati i uštediti na hrani | Ušteda na potrošačkoj košarici

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Ivan Delaš

Izvor: Poslovni.hr

Velikom koncentracijom trgovačkih lanaca na području Hrvatske, pogotovu u sektoru prodaje hrane, pića i robe široke potrošnje, hrvatskom je potošaču omogućen veći izbor uz niže cijene. U borbi za naklonost i vjernost potrošača lanci su tokom godini razvili i usavršili posebne programe i pogodnosti vezano za bezgotovinska plaćanja, obročne otplate kupljenih proizvoda i sustav bonitetnih kartica od kojih se neke mogu koristiti i kao sredstva plaćanja.

 

 

Konzum tako, pored bonitetne K-Plus kartice i pripadajućih joj pogodnosti za potencijalnog korisnika, u suradnji s PBZ-om vlasnicima Maestro i American Express kartice nudi mogućnost kupnje na šest rata bez kamata i bez naknade.

Tvrtka kupcima nudi i Konzum American Express karticu, odnosno revolving kreditnu karticu koja omogućava potrošaču da plaća onoliko koliko želi. Što se tiče ostalih kreditnih i debitnih kartica i čekova, pogodnosti odgode plaćanja i plaćanja na rate ovise od ugovornom odnosu kupca i njegove kartične kuće. Međutim, u kombinaciji s K-Plus karticom sve kartice sadržavaju pravo na ostvarenje uštede putem prikupljenih bonova, prema propisanim pravilima.

Također, Konzum već godinama nudi i mogućnost online narudžbe i dostave, s tim da je svaka dostava u vrijednosti iznad 500 kuna besplatna. Mercator, kao i Konzum nudi mogućnost online narudžbe i dostave, kao i potrošačku karticu. Međutim, osim u slučaju plave Pika kartice, koja je isključivo bonitetna i gotovinska, te čijom se uporabom može ostvariti ušteda od 3 do 6 posto, Mercator nudi i zelenu i zlatnu karticu koje su i kreditne. Zelenom kupac trgovinu može podmiriti uz odgodu plaćanja, odnosno putem beskamatnog obročnog otplaćivanja za sve Mercator programe, a plaćanje mjesečne obveze bez provizije podmiriti u bilo kojem prodajnom mjestu tvrtke ili putem osobnog računa u banci. Zlatna kartica, uz mogućnosti kao i zelena, nudi i neograničen mjesečni limit. Međutim, da bi kupac ostvario pravo na zlatnu karticu mora biti članom Pika kluba barem godinu dana, redovito podmirivati obveze te u zaključenom bonitetnom razdoblju od šest mjeseci ostvariti vrijednost kupnje od minimalno 24 tisuće kuna.

Kreditnim i debitnim karticama bankarskih kuća kupac može ostvariti pravo na kupnju na obroke, ali ne u market programu, već u specijaliziranim Mercator trgovinama, primjerice tehnike, a otplata putem čekova nije moguća.Billa u suradnji sa Diners Clubom potrošačima nudi cobrand karticu temeljem koje sudjeluju u posebnom nagradnom programu. Naime, njom se, ovisno o potrošnji, određuje popust koji se iskazuje na mjesečnom Diners računu. Spomenutom karticom kupac ostvaruje i mogućnost kupnje na 2 do 36 rata na više od 17 tisuća prodajnih mjesta u Hrvatskoj, kupnju bez kamate na svakog mjeseca drugom prodajnom mjestu, mogućnost plaćanja kućnih režija putem trajnih naloga, te kupnju prepaid GSM bonova svih operatera.

Da li ste znali da Konzum internet prodavaonica nudi i vrhunsku uslugu ONLINE narudžbe? Isto tako, mobilna aplikacija će vam uštedjeti i vrijeme i novac kod kupnje. Zašto ne? :-)