Kako postaviti keramičke pločice | Postavljanje keramičkih pločica

Kako postaviti keramičke pločice | Postavljanje keramičkih pločica

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: marko

Izvor: www.nekretnine-prodaja.com

Jeste li se ikada zapitali kako te keramičke pločice mogu biti postavljene toliko precizno? Koja je tajna perfektnog, odličnog postavljanja pločica? Kako izabrati pravu vrstu pločica za Vaš dom?

 

Da, postoji više vrsta pločica između kojih možete birati. Postoje keramičke pločice, kamene pločice, grafitne pločice i naravno zidne pločice.

Keramičke pločice se upotrebljavaju za podove interijera, uglavnom u prostorijama kuhinja, kupaonica i prostorija za pranje rublja, te interijera; vanjske pločice, pločice za bazene i terase. Jedan od ključnih aspekata efektivnog postavljanja pločica jest priprema podloge odnosno poda. Kao i kod uređenja, dekoriranja - priprema je ključ uspjeha. Glazirane keramičke pločice mogu se postaviti direktno na betonski i armirani pod, dok je pod naravno suh dobro izoliran.

Ako vam je pod sastavljen od drvene građe, pločice možete postaviti direktno na drvo, ali samo ako je drvo dovoljno čvrsto da podupire i izdrži dodatnu težinu pločica. Masa, velika količina pločica može biti vrlo teška, stoga ipak priupitajte svog građevinara može li Vaš drveni pod izdržati tu težinu pločica.


Ako to nije moguće, nudimo par savjeta koje možete učiniti:

1. Prekrite podne ploče sa šperpločom klase za vanjsko uređenje, pobrinite se da je šperploča sigurno fiksirana na pod. To možete učiniti sa specijalnim ljepilom, koje nalijepite ili pritisnite o pod.

Ako imate vinil na podu, uklonite ga kako biste ujednačili razinu. Ok sada kako imamo pripremljen pod, što činite sada?   Slijedeći korak je postavljanje, lijepljenje pločica koje ste odabrali. Ako želite porfesionalno obaviti posao tada je potrebno pažljivo postavljanje pločica.

2. Pobrinite se da je pod iste razine odnosno da je ujednačen, inače bi se trebali baciti na posao miješanja smjese i ujednačavanja razine poda.

Započnite sa centrom, sredinom poda, koji će biti Vaša početna točka rada. Postavite pločicu na pod od sredine, i posložite po uzorcima kako želite da budu raspoređene. Pomičite pločice na više stana kako biste odabrali željeni raspored... Kada ste postavili pločite na pod, poslužite se fiksatorom za pločice, koje ćete postavti narano između kutova pločica. Provjerite da li su pločite postavljene ravno jedne u odnosu na druge.

Sada dolazi najzabavniji dio, rubovi! Kako biste izmjerili pločice, položite pločicu preko već postavljene pločice na podu, tada postavite rub pločice uza zid. Označite pločicu na mjestu na kojem ju morate prerezati na odgovarajuću veličinu. Za rezanje pločica , trebate nabaviti ili posuditi dijamantni rezač pločica.

Kada postavite pločice i uzorke onako kako želite, služite se jakim odgovarajućim lijepilom za pločice. Većina lijepila za pločice se suše vrlo brzo, stoga ćete ovaj dio posla i Vi morati obaviti poprilično brzo.

Postavljanje pločica nije lagan posao kako se čini, ako zapnete trebati ćete savjet od iskusnog keramičara. On će znati koje je najbolje rješenje za Vas. U međuvremenu zabavljajte se sa postavljanjem pločica.