Kako postupiti kada vam kosa počne padati | ispadanje kose

Kako postupiti kada vam kosa počne padati | ispadanje kose

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: manekenka

Prosječno zdravo tjeme odbacuje oko 100 vlasi na dan, što je prirodan proces rasta, ispadanja i obnavljanja kose. Ubrzan proces opadanja kose može dovesti do prorjeđivanja, do djelomične ili potpune ćelavosti.

 

Opadanje može biti privremeno i u tom slučaju liječnik, dermatolog (specijalist za kožne bolesti) ili specijalist triholog (specijalist za bolesti kose i vlasišta) može vam savjetovati kako spriječiti daljnje opadanje i kako pospješiti rast kose. Nema učinkovite terapije protiv trajne ćelavosti.

Postoji mnogo uzroka privremenog opadanja kose.

1. Nedostatak bjelančevina zbog prestroge dijete ili anemije uzrokovane nedostatkom željeza uobičajeni su uzroci.

2. Ponekad promjena prehrane s povećanom količinom mesa, jaja, žitarica i svježega graška ili graha, kao i uzimanje vitamina C može biti učinkovita. No posumnjate li da biste mogli biti anemični, trebali biste potražiti savjet LIJEČNIKA.

3. Bolesti popraćene visokom temperaturom također su čest uzrok. Kao i bolesti tjemena, zračenje i neki oblici terapije lijekovima, hormonalna neuravnoteženost (na primjer, nakon poroda) i kemijski tretmani kose kao što su KOSA: BOJENJE i KOSA: TRAJNO UVIJANJE.

4. Česta uporaba zategnutih uvijača, energično četkanje ili masaža tjemena kao i nošenje »zategnutih« frizura — na primjer, konjski rep — može isto tako ubrzati opadanje kose. Općenito gledano, kosa će se vratiti u normalno stanje sama po sebi kad se otklone svi ti uzroci.

Trajna, djelomična ili potpuna ćelavost ili prorijeđenost kose je nasljedna i uglavnom pogađa muškarce. No ženama u menopauzi često se prorijedi kosa i ne obnavlja se. Tupei i vlasulje mogu se upotrijebiti kako bi se prikrila trajna ćelavost.

5. Umetci za kosu, kod kojih se umjetna ili prava kosa na tankoj mrežici stavlja na tjeme i zatim se čvrsto uplete s preostalom prirodnom kosom, mogu izazvati nadraženost tjemena. Umetci se moraju obnavljati svakih nekoliko mjeseci. Presađivanje zdrave kože s vlasištem s nekog drugog dijela tijela na područje ćelavosti katkad donese nešto uspjeha, no presađivanje je skupo, može uzrokovati kirurške komplikacije i ne izgleda posve prirodno.