Kako postupiti kod ozljede kralježnice | povreda kralježnice

Kako postupiti kod ozljede kralježnice | povreda kralježnice

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Dr Oz

ŠTO SE SMIJE, a što NE SMIJE učiniti u hitnim slučajevima

 

 

Pomicanje osobe slomljenoga vrata ili leđa može prouzročiti njezinu smrt ili trajnu paraliziranost. Ne dirajte ozlijeđenu osobu — ne smijete je čak ni staviti u BOČNI POLOŽAJ i dok ne ustanovite radi li se o ozljedi kralježnice. Ako je ozlijeđena osoba u neposrednoj životnoj opasnosti 1 na primjer, u požarom zahvaćenoj zgradi — odvucite je na sigurno, uhvativši je za odjeću na ramenima i iskoristivši odjeću kao oslonac za glavu.

NA ŠTO TREBA OBRATITI POZORNOST

Prvo obratite pozornost na to što se točno dogodilo. Ozljeda kralježnice je, na primjer, moguća posljedica ako osoba leži na tlu pri dnu ljestava ili ako ju je udario automobil ili ako joj je neki teški predmet pao preko leđa. Ozljede kralježnice također mogu uslijediti ako je osoba skočila s velike visine ili ako se okliznula i snažno pala na stražnjicu ili glavu. Sudionik automobilske nesreće može ozlijediti vratni dio kralježnice snažnim trzajem glave unatrag pri naglome kočenju ili silovitom udaru.

SIMPTOMI OZLJEDE KRALJEŽNICE

• Gubitak osjeta i sposobnosti kretanja ispod ozlijeđenoga dijela - ponekad osjećaj kao da vas je netko presjekao napola.

• Bol oko ozlijeđenoga dijela.

• Bockanje ili osjećaj utrnulosti
u rukama i stopalima (što ukazuje na ozljedu vrata).

• Nemogućnost pomicanja prstiju na rukama i nogama, zapešća ili nožnih članaka kad vam se kaže da to učinite, ali bez uočljivih znakova da se radi o slomljenoj ruci ili nozi.

• Nedostatak osjeta boli kad lagano uštipnete kožu.

• Otezano disanje.

ŠTO TREBATE UČINITI

1. Nemojte pomicati ozlijeđenu osobu, čak ni kako biste joj podmetnuli nešto pod glavu. Umirite je riječima ohrabrenja rekavši kako treba ostati mirno ležati dok ne pozovete hitnu pomoć. Dok čekate, smotajte odjeću ili pokrivače koji su vam pri ruci i složite ih uz ozlijeđenu osobu kao dodatan oslonac te je pokrijte dekom.

2. Ako je ozlijeđena osoba bez svijesti i leži na leđima, prstima joj iščistite usta od bilo čega što bi moglo ometati disanje i držite joj vilicu naprijed. Pozorno promatrajte disanje ozlijeđene osobe. Ako ne diše, nježno primijenite UMJETNO DISANJE, čak i ako naginjanje njezine glave predstavlja opasnost od pogoršanja već postojeće ozljede kralježnice.