Kako prebaciti novac iz jednog fonda u drugi fond

Kako prebaciti novac iz jednog fonda u drugi fond

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: hrportfolio

Ponekad se ulagači odlučuju promijeniti fond. Razlozi promjene fonda mogu biti različiti: čini im se da drugi fond ostvaruje bolje rezultate žele promjentiti ulagački stil fonda ili uložiti u fond nižeg rizika (naprimjer: kad je dioničko tržište prerizično privremeno "parkiraju" sredstva na sigurno mjesto, npr. u novčani ili obveznički fond)

 

Postoje dva tipa prijenosa udjela: 
 
Prijenos udjela unutar istog društva za upravljanje 
Prijenos udjela kod kojeg udjele prenosimo iz fonda društva za upravljanje A u fond društva za upravljanje B 
 
1. Prijenos udjela među fondovima unutar istog društva za upravljanje
 
Kod prijenosa udjela među fondovima kojima upravlja isto društvo uvjeti za prijenos se razlikuju. Neka društva omogućuju prijenos bez naplaćivanja ulazno-izlaznih naknada, dok se kod nekih društava pri prijenosu udjela te naknade naplaćuju.
Procedura za prijenos se razlikuje, te neka društva imaju poseban obrazac za prijenos udjela na kojem se označi iz kojeg fonda se izlazi te u koji se ulazi, dok je kod nekih društava  potrebno popuniti zahtjev za prodaju u postojećem fondu te na zahtjev za prodaju jednostavno upišete umjesto svog tekućeg računa, račun fonda u koji želite prenijeti udjele. 
 
2. Prijenos udjela kod kojeg ulagač prenosi udjele iz fonda društva za upravljanje A u fond društva za upravljanje B
 
Kod prijenosa udjela među fondovima kojima upravljaju dva različita društva za upravljanje plaćaju se ukoliko postoje izlazno-ulazne naknade. Procedura je takva da ulagač popunjava zahtjev za prodaju udjela iz fonda društva A, te zahtjev za kupnju udjela u fondu društva B. Kada ulagaču sredstva sjednu na račun, uplaćuje ih na račun fonda u kojeg želi izvršiti prijenos udjela.