Kako prepoznati i liječiti migrenu

Kako prepoznati i liječiti migrenu

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Dr Oz

Migrena je poseban oblik glavobolje. To je kronična bolest kod koje se glavobolja javlja u napadajima. Kod ove bolesti glavobolja se javlja s vremena na vrijeme i obično zahvati jednu polovinu glave.

 

Kada se javlja i kako je prepoznati:

Migrena se obično javlja u mlađoj dobi, često je nasljedna. Javlja se u napadajima žestokih jednostranih bolova glave, koji traju nekoliko sati, pa i cijeli dan. Uz glavobolju se javlja opća slabost, mučnina, suzenje očiju, znojenje, vrtoglavica, povraćanje. Često se prije samog napada glavobolje javljaju predznaci u obliku očnih smetnji i poremećaja vida, što je često praćeno i nemirom (bljesak, svjetlaci, iskrice ili zvjezdice pred očima).

Što izaziva napadaje:

Napadaje migrene često izazivaju razni tjelesni i duševni napori. Kod žena se obično javlja neposredno prije menstruacije i u prvim danima menstruacije. Napadaji glavobolje ponajviše počinju ujutro nakon buđenja, traju nekoliko sati i postepeno prolaze. Migrena se javlja već u mlađoj dobi, prati čovjeka tokom života, a pod starost iščezava.

Kako dolazi do migrene:

Smatra se da je uzrok glavobolje kod migrene promjena u širini krvnih žila glave i mozga. Prvo dolazi do grča moždanih krvnih žila, a zatim do njihova proširenja. Do tih promjena dolazi uslijed preosjetljivosti organizma na razne nepovoljne uvjete.

Kako liječiti:

Liječenje migrene sastoji se u tome da se prekinu napadaji glavobolje i smanji sklonost migrenskim napadajima. U početku se napadaj može ublažiti jakom crnom kavom, aspirinom, kombiniranim praškom ili nekim drugim sredstvom protiv boli. Kasnije se moraju dati razni drugi lijekovi koji se uzimaju samo pod liječničkom kontrolom.

Kako smanjiti sklonost migrenama:

Da bi se smanjila sklonost napadajima glavobolje, treba ograničiti pušenje i uživanje alkoholnih pića, spriječiti pretjerani fizički napor, regulirati san i odrediti pravilnu ishranu bez jakih začina i mnogo soli, s mnogo voća i vitamina.