Kako pripremiti govedinu

Kako pripremiti govedinu

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: majstorsamotakav

Komad govedine treba biti prošaran masnim tkivom — s malim crtama masnoće koje ga prožimaju. Najbolji komadi su stražnji dio leda za pečenje, rebra i srednji dio buta. Komad koji teži 1,5 kg ili više bolje će se ispeći nego manji komad.

 

Prilikom pripreme komada mesa za pečenje, natrljajte ga cijelog svježe mljevenim paprom ili senfom. Komad mesa s kostima položite na žičanu rešetku u lim za pečenje tako da masna strana bude okrenuta prema gore. Zatim ga stavite u sredinu prethodno zagrijane pećnice na 220°C (oznaka 7 na plinskoj pećnici). Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 190°C (oznaka 5 na plinskoj pećnici), zatim ostavite još po 15 minuta za svakih 500 g mesa ako želite krvavo pečenje ili 20 minuta za svakih 500 g mesa ako želite srednje pečeno.

Ostavite komade mesa kojima ste izvadili kost neka se peku po 25 minuta za svakih 500 g mesa.
Tijekom pečenja povremeno žlicom zagrabite sok od pečenja sa dna lima te njime podlijevajte meso.

Pri kraju vremena pečenja, ražnjićem probodite sredinu komada mesa blizu kosti. Ako je sok koji iscuri ružičast, još nije potpuno pečeno. Ako je sok bistar i zlatne boje, meso je potpuno pečeno.
Je li meso pečeno također možete provjeriti termometrom za meso. Zabodite termometar u meso izbjegavajući kost. Ako je na njemu 65°C, meso nije pečeno, na 70°C je polupečeno, a na 77°C meso je potpuno pečeno.

Nakon pečenja, prekrijte komad mesa folijom i ostavite 15 — 30 minuta na toplu mjestu prije rezanja - neka se sokovi iscijede. Iskoristite sok iz lima u kojemu se meso peklo za pravljenje UMAKA ZA PEČENJE. Poslužite s JORKŠIRSKIM PUDINGOM i umakom od hrena.