Kako pripremiti janjetinu

Kako pripremiti janjetinu

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: majstorsamotakav

Uvijek je mekana, tako da su svi dijelovi, osim od mršavih komada mesa na kraju vrata i u sredini vrata, dobri za pečenje.

 

Dobar način pečenja janjetine jest taj da u lim za pečenje položite komad mesa na podlogu od povrća, kao što su narezana mrkva i luk, tako da masnija strana bude okrenuta prema gore.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (oznaka 4 na plinskoj pećnici). Ako je komad mesa s kosti, pecite ga po 20 minuta za svakih 450 g mesa, a zatim još 20 minuta. Ako je komad mesa bez kosti, pecite ga po 25 minuta za svakih 450 g mesa, zatim još 25 minuta.

Podlijevajte tijekom pečenja kao i govedinu. Pred kraj vremena pečenja, isprobajte ga ražnjićem kao i govedinu ili termometrom za meso. Ako je na termometru 70°C, meso je srednje pečeno, a na 80°C posve je pečeno.

Ostavite janjeće pečenje neka stoji neko vrijeme, kao i goveđe. Poslužite ga sa želeom od crvenog ribiza ili umakom od metvice.
Svinjetina Zamrznuti komadi svinjetine uvijek se moraju potpuno otopiti prije pečenja. Svi dijelovi su dobri za pečenje, ali butovi, lopatice s goljenicom te leđa imaju osobito velike dijelove kože koja je ukusno hrskava.

Vrškom oštrog noža zarežite kožu dubokim ujednačenim rezovima. Utrljajte nešto maslinovog ili biljnog ulja u kožu, a zatim obilato posipajte krupnom solju.
Na žičanu rešetku u lim za pečenje položite svinjetinu tako da koža bude okrenuta prema gore. Komad mesa s kosti pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C (oznaka 7 na plinskoj pećnici) po 25 minuta za svakih 500 g mesa, uz dodatnih 25 minuta. Komad mesa bez kosti pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C (oznaka 5 na plinskoj pećnici) po 35 minuta za svakih 500 g mesa uz dodatnih 35 minuta.

Ražnjićem isprobajte je li meso pečeno, kao kod govedine, ali sokovi moraju biti prozirni i zlatne boje. Provjeravate li termometrom za meso, temperatura treba biti 90°C.
Prije rezanja, ostavite pečeno meso neka stoji neko vrijeme, kao i kod govedine. Poslužite s umakom od jabuka.