Kako prodavati na eBay-u | Kako početi s prodajom na eBay

Kako prodavati na eBay-u | Kako početi s prodajom na eBay

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: InternetPosao.net

Izvor: InternetPosao.net

U vodiču ćete saznati što je sve potrebno da biste uopće mogli prodavati na eBayu, kompletan proces kreiranja seller accounta, kompletan proces postavljanja prve aukcije, kompletan proces slanja proizvoda na adresu kupca nakon obavljene prodaje, kao i vrlo važne informacije koje kao početnik morate znati, a mnogi će Vam ih prešutiti.

 

Da biste mogli prodavati ili preprodavati predmete na eBay aukcijama potrebno je sljedeće:

1) Kreirati seller account

2) Kreditna ili debitna kartica

3) Pay Pal account

Ako sve to imate, slijedite sljedeće korake…

1) Idite na eBay stranicu.

2) Ako ste novi korisnik, kliknite na gumb „register“ , a ako ste već registrirani, kliknite na „Sign In“ sa svojim korisničkim podacima.

3) Kliknite na „Sell“ pri vrhu ekrana, pa će vam se otvoriti početna prodajna stranica. Upišite ime proizvoda koji želite prodavati ili EAN (barcode broj) i počnite s prodajom.

4) Otvara se nova stranica sa korak po korak uputstvima kako da kreirate aukciju

5) Kada ste završili sa popunjavanjem detalja Vaše aukcije, kliknite gumb „Save and Preview“ pri dnu ekrana, kao na slici dolje.

6) Otvorit će se nova stranica na kojoj sada možete vidjeti kako će Vaša aukcija izgledati na eBay stranici. Ako ste zadovoljni izgledom kliknite „Continue“, a ako smatrate da još nešto trebate doraditi kliknite „edit listing“.

7) Ako ste već ranije prodavali na eBayu, to je to, Vaša aukcija bit će objavljena. Ako Vam je ovo prvi puta da prodajete na eBayu, otvorit će Vam se nova stranica… Samo kliknite „Continue“.

8) Pregledajte još jednom Vaše account informacije i tek kada se uvjerite da ste sve ispravno unijeli, kliknite „Continue“.

9) Sada će uslijediti verifikacija Vaših podataka od strane eBaya koja traje ne više od minutu, dvije… Potom ćete trebati verificirati broj telefona tako da kliknete „Call me now“ gumb.

Odmah potom na Vaš telefonski broj nazvat će Vas automatska sekretarica koja će Vam dati Vaš PIN broj. Ne brinite, nećete trebati ni sa kim razgovarati. Samo zapišite PIN broj, unesite ga u za to predviđeno polje te kliknite na „Continue“.

Sada se trebate ponovno ulogirati na eBay sa svojim korisničkim imenom i lozinkom.

10) Odaberite na koji način ćete plaćati eBayu naknade za prodaju Vaših predmeta. Odaberite PayPal, najjednostavnije je, pa potom opet kliknite „Continue“.

11) Potvrdite PayPal uvjete korištenja, samo kliknite gumb „I agree“ i otvorit će se nova stranica gdje imate posljednju priliku da napravite reviziju Vaše aukcije. Kada budete definitivno zadovoljni izgledom, kliknite na gumb „Place listing“.

12) Napokon, Vaša aukcija je sada objavljena na eBayu. Kliknite „track listing“ kako biste pratili ima li bidova..  Također, možete kliknuti na „My eBay“ kako biste vidjeli još detalja.

NAPOMENA: Uvijek pozorno pratite Vaše aukcije jer potencijalni kupci često znaju postavljati pitanja prije kupnje. Odgovarajte uvijek na sva pitanja u najkraćem mogućem roku i uvijek, ali baš uvijek budite vrlo ljubazni.

13) Kada prodate predmet na aukciji, dobit ćete email obavijest o prodaji od eBaya. Kliknite potom na „My eBay“ i odmah zatim kliknite „Sold“ kako biste provjerili po kojoj cijeni je Vaš predmet prodan.

Potom kliknite gumb „Send payment details“ kako biste kupci poslali podatke za uplatu. Podaci za uplatu su automatski pripremljeni od strane PayPala i šalju se kupcu.

14) Kada kupac izvrši uplatu, dobit ćete o tome e-mail obavijest od Pay Pala. Idite odmah na PayPal stranicu, unesite Vašu e-mail adresu i lozinku te se ulogirajte na PayPal account.

Ako je sve u redu trebali biste vidjeti iznos za koji je Vaš predmet prodan na aukciji, umanjen za iznos PayPal naknade. Ako želite povući novac na svoju kreditnu karticu, kliknite gumb „Withdraw“, pa odmah zatim „Withdraw funds to your bank account“ kako biste izvršili prijenos sredstava sa PayPala.

  

15) Neovisno o tome što prodajete uvijek vodite računa o tome da prodani predmet pošaljete u roku kojega ste naveli u aukciji. Ovo je iznimno važan podatak i trebate ga se strogo pridržavati. Također, prodani predmet zapakirajte sigurno kako se eventualno ne bi oštetio prilikom transfera do odredišta.

Kada pošaljete predmet, idite na „My Ebay“ i kliknite „Sold“. Potom kliknite „More actions“  na desnoj strani ekrana, te zatim kliknite „Mark as shipped“ kako bi kupac znao da je predmet poslan. Ako imate tracking code, unesite i njega kako biste kupcu omogućili praćenje pošiljke.

KAKO PRODAVATI NA EBAYU – VAŽNE INFORMACIJE

Sada kada znate postupak kako prodavati na eBayu red je da Vam skrenem pozornost na neke vrlo važne informacije i pravila ponašanja na eBayu. Prije svega, potrudite se proučiti eBay uvjete korištenja. Zaista su iznimno opširni, a osim toga znaju biti i poprilično konfuzni. Prodavati na eBayu nije lako kako bi Vam se na prvi pogled možda moglo činiti.

Vrlo bitna stvar za početnike!

Nikako nemojte povezivati primjerice dva ili više korisničkih imena na isti PayPal account. Iako ne odmah, eBay će Vas nakon nekog vremena razotkriti što će rezultirati trajnom suspenzijom svih seller accounta povezanih na isti PayPal account!

Dakle, ako Vas u obitelji ima više željnih prodavati na eBayu neka svatko od Vas kreira zaseban PayPal account.

U početku će Vaš seller account biti limitiran na 10 aukcija ili $ 500 mjesečno, ovisno do čega prije dođe. S vremenom, limit će Vam se povećavati. Nekad će Vam eBay sam povećati limit, a nekad ćete ih morati nazvati i zatražiti povećanje limita.

U tom slučaju u pravilu će od Vas tražiti da im pošaljete preslike osobnog dokumenta i račune za robu koju prodajete.

Super važno!

Nikada, ali baš NIKADA nemojte pokušavati prevariti kupce na bilo koji način. Možda će Vam to poći za rukom jedanput, ali to će Vam biti i jedini. Najvažnija stvar na eBayu jest Vaš feedback. I to naravno pozitivan.

Kako  budete imali sve više pozitivnih feedbackova od zadovoljnih kupaca,  Vaša pozicija na eBayu će jačati. Zbog toga nastojte svaki prodani predmet isporučiti ispravan i točno onakav kakvim ste ga opisali u aukciji.

Ako ponekad budete imali problema s kupcima, a vjerujte mi, imat ćete ih, dajte sve od sebe da udovoljite kupcu, pa čak i po cijenu da izgubite poneki  $.  Sve u cilju da od kupca dobijete pozitivan feedback jer je to jedini način da uspijete na eBayu.

Kako Prodavati na Ebay-u? UPOZORENJE!

Za kraj, moram Vas upozoriti da eBay u mnogo većoj mjeri štiti kupce nego prodavatelje. To, i korisnička podrška najveći su razlog njegove nepopularnosti među prodavateljima.

Nemojte se iznenaditi ako vam eBay iznenada suspendira seller account, što zna činiti vrlo često i to bez ikakvog objašnjenja. U biti, dobit ćete objašnjenje u stilu: „ žao nam je, ali nismo zadovoljni Vašim načinom prodaje“ ili nešto slično.

Ako Vam pošalju obavijest da je Vaš seller account suspendiran „indefinitely“ ili „permanently“ možete se pozdraviti i s najmanjom nadom da će promijeniti odluku. Najgore od svega jest da će Vam korisnička podrška k’o papagaj ponavljati jednu te istu rečenicu objašnjenja, ali NEĆE vam otkriti pravi razlog suspendiranja Vašeg seller accounta.

Ovo govorim iz vlastitog iskustva jer su me nedavno suspendirali s gore spomenutim objašnjenjem. Ironija je u tome da sam imao 774 pozitivna feedbacka, 1 neutralni i 0 negativnih, a samo dan prije suspenzije povećali su mi limit na 500 prodanih predmeta ili $ 25,000.

Osim toga, morao sam im platiti i sve naknade od prodanih predmeta za koje ja nisam dobio novac. Svi moji pokušaji da dođem do konkretnog razloga suspenzije pali su k’o kula od karata. Nakon nekog vremena eBay korisnička podrška jednostavno Vas počne ignorirati i ni dragi Bog Vam ne može pomoći.

Morao sam biti pošten i iskren prema Vama tako da znate da s eBayom ne možete niti u jednom trenutku biti sigurni da Vas neće suspendirati. Čak ni onda kada se striktno držite njihovih pravila.

Upute o tome kako prodavati na eBay možete potpuno besplatno skinuti i klikom na link. Upute su u PDF formatu tako da ih uvijek možete imati pri ruci. Probajte, dok ide, ide. Želim Vam mnogo sreće i uspjeha.

Napomena

Post By Bernard Matić

Bernard Matić osnivač je, autor i urednik bloga Internet Posao. Cilj Internet Posao bloga je pomoći početnicima da se upoznaju s načinima zarade na internetu, te međusobna razmjena iskustava i informacija sa drugim blogerima. Bernardov osobni cilj je izgraditi internet posao do točke kada će mu to postati osnovni posao.