Kako pružiti pomoć osobi u nesvjestici | kako pomoći onesvještenoj osobi

Kako pružiti pomoć osobi u nesvjestici | kako pomoći onesvještenoj osobi

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Dr Oz

Kako pružiti pomoć osobi u nesvjestici? Nesvjesno stanje nije uvijek potpuna neosjedjivost.

 

 

Postoje tri stupnja, a žrtva može proći kroz sva tri ili ostati samo u jednom:

1. Pospanost: kad žrtva reagira bez većih poteškoća, ali ponovno pada u stanje slično snu.

2. Ošamućenost: kad žrtva daje nesmislene odgovore (ili uopće ne daje odgovore) na pitanja.

3. Koma: kad žrtva ne reagira na podražaje te je nepokretna i ne govori.


Osoba u nesvijesti nalazi se u opasnosti od gušenja ako ostane ležati licem prema gore. Izbljuvak, krv ili slina mogu zatvoriti gornji dio dušnika, a preko dušnika može kliznuti i donji dio jezika. Tijekom potpune nesvijesti normalni refleksi ne funkcioniraju kako treba, stoga žrtva s blokiranim dišnim putevima možda neće za kašljati ili se okrenuti, kao što bi to učinila u snu.

Ne pomičite žrtvu više no što je potrebno; ako normalno diše, odmah je postavite u BOČNI POLOŽAJ, osim ako sumnjate na ozljede leda ili vrata. U slučaju takve ozljede, žrtvu ne pomičite, nego joj držite čeljust prema naprijed kako ne bi bilo zapreka pri disanju. Ostanite uz žrtvu za slučaj da prestane disati i obavijestite nekoga da nazove hitne službe na brojevima 94 ili 112.

Ako žrtva prestane disati, započnite postupak UMJETNOG DISANJA! Ako ne osjetite disanje, provjerite bilo. Ako ne osjetite bilo, a znate primijeniti postupak VANJSKE MASAŽE SRCA, odmah započnite s njim.

Nakon ponovnog početka disanja, postavite žrtvu u bočni položaj, pri kojemu je glava niže od ostatka djela. Olabavite moguću usku odjeću oko vrata, prsa i struka, kako bi se olakšali disanje i krvotok. Ako nitko drugi nije u mogućnosti pozvati pomoć, prvom prilikom učinite to sami.