Kako ptice lete

Kako ptice lete

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: prirodnjak

Kad je čovjek naumio poletjeti, najprije je morao stvoriti stroj za letenje. Ako promatrate pticu, odmah uočavate da ju je priroda obdarila svim što je potrebno kako bi od nje stvorilo savršena letača.

 

 

Prije svega, ptice imaju krila.

Osnovna pera na krilima ptice, pera koja joj služe za let, pričvršćena su za zglob "ručne" kosti čvrstim tkivom, otpornim i elastičnim. Ostala pera, koja služe kao oslonac osnovnim perima, vezana su na isti način s gornjim dijelom kosti ručnog zgloba.

Svako pero raspolaže vlastitim mišićima, te ptica, kad leti, može upravljati svakim pojedinačnim perom.

Da bi letjela, ptica maše krilima, diže ih i spušta. Kad ih digne, sva osnovna pera, a i poneka od onih koja podržavaju osnovna pera, dovode se u poseban kut da bi napadnom ivicom lakše presjekla zrak. U tom položaju krila, zrak lako prolazi između osnovnih pora. Kad su krila spuštena, sva osnovna pera su okrenuta plosnatom stranom nadolje, te zrak između njih ne prolazi. Na taj način ptice mogu letjeti i sa zemlje se vinuti u zračne visine!

I samo ptičje tijelo mora biti lagano, ali čvrsto i snažno.

Zbog toga su sve veće kosti u ptica šuplje i često povezane sa zračnim kesicama. Cijela grudna kost sa snažnim mišićima nekako se stopila s perjem, kako bi pružala što bolji oslonac zamahu ptičjih krila.

Ptičja glava, rep, krila i noge su nevjerojatno lagani. Kosti same lubanje su tanke. Već znademo da ptice nemaju zube i vilice koje bi se sastojale iz teških kostiju i podosta mišića — umjesto svega toga imaju izdubljen i šupljikav kljun.

Snažni spletovi mišića koji pokreću krila povezani su s osnovom grudne kosti, i to vrlo blizu središta tiiela, kako bi ptice lakše savladavale silu teže. Čak i to što su ptice toplokrvne životinje, pomaže im u letu, jer je poznato da su hladnokrvne životinje tijekom zime vrlo neaktivne.

Napomena

Sad i sami vidite da je majka priroda učinila sve što je bilo potrebno kako bi pomogla pticama da lete!