Kako sapun čisti

Kako sapun čisti

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: higijeničarka

Danas bi nam zacijelo bilo teško zamisliti život bez sapuna. Osobna čistoća toliko je važna stvar da bismo, s obzirom na nju, sapun mogli smatrati za jedno od čovjekovih prvih otkrića. Pa ipak, za sapun se saznalo tek početkom nove ere. Prema tomu, čovjek upotrebljava sapun tek 2.000 godina!

 

Ali, kako sapun čisti?

Postoje razna objašnjenja.

Prvo objašnjenje: sapun razlaže masnu nečistoću u čestice koje su toliko malene da ih voda može sprati. Na taj se način stvori emulzija, slična mlječnoj tekućini, pomoću koje se čestice isperu.

Drugo objašnjenje: sapun oblaže čestice nečistoće i na taj ih način čini skliskim, pa se one ne mogu zadržati na površini na kojoj su dotada bile.

Voda posjeduje ono što se naziva "površinski napon", tj. ona se ponaša kao da je pokrivena tankom elastičnom opnom! Taj površinski napon ne dopušta vodi da sa svih strana opkoli sitne dijeliće prašine na našoj koži ili na nečistim tkaninama. Pretpostavimo da sapun, rastopljen u vodi, smanjuje taj površinski napon, i zbog toga sapunski rastvor uspijeva okružiti čestice nečistoće sa svih strana i izdvojiti ih. poslije čega se one lako speru s kože i s tkanine.

Sapune i ostala sredstva za čišćenje često nazivamo deterdžentima.

Taj naziv potječe od latinske riječi "detergare", što znači počistiti, zbrisati. Mnogi ljudi drže da deterdžent nije sapun, ali se i sapuni, kao i posebna sredstva za čišćenje, mogu nazivati deterdžentima.

Suvremena kemija je stvorila vrlo efikasna sredstva za čišćenje, koja ponekad nazivamo "sapuni bez sapuna". Njihova glavna odlika je da smanjuju površinski napon vode, pa zbog toga uspijevaju vrlo temeljito prodrijeti pod sve vrste nečistih čestica. Takvi se "sapuni bez sapuna" upotrebljavaju za izradu šampona, prašaka za pranje i pasta za zube.

Napomena

Postoje različite vrste sapuna s najrazličitijim imenima. Sapuni za struganje skidaju nepoželjne slojeve, naftni sapuni sadrže naftu za skidanje teških masnoća. Postoje i sapuni s primjesom voska koji ostaje na prerađenoj koži i poslije sušenja. Posebnu vrstu sapuna predstavlja sapun napravljen od maslinovog ulja.