Kako ukloniti mrlje od šminke | Savjeti za čišćenje mrlja od pudera, tuša, maskare

Kako ukloniti mrlje od šminke | Savjeti za čišćenje mrlja od pudera, tuša, maskare

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: KAKO.hr

Izvor: www.kako.hr

Uklanjanje i čišćenje mrlja od šminke s tkanine može biti težak zadatak – osim ako ne poznajete nekoliko korisnih trikova. Imajte na umu da različite vrste makeupa zahtijevaju i različite tehnike čišćenja, a uspješno uklanjanje mrlje ovisi o poznavanju najboljeg rješenja za tu vrstu mrlje.

 

Postoje dvije vrste šminke - masna i nemasna. Nemasni makeup su sjenila, rumenila, puder u prahu. Masni pak su ruž, maskara, tekući puder, sjenilo u kremi. Svaka vrsta zahtijeva specifičan način čišćenja. S obzirom da je u pravilu masni makeup problematičniji više ćemo se koncentrirati na njega.

Najbolji način za uklanjanje mrlja je da to učinite što prije. Što dulje čekate, to će vam biti teže ukloniti je. Dobra stvar je što se ovakve mrlje u pravilu dosta brzo primijete, pa se odmah može riješiti problem.

Mrlje od ruža

U velikoj većini slučajeva obični medicinski alkohol će ukloniti mrlje od ruža. Nemojte trljati mrlju – jer ćete je samo još više utrljati u tkaninu, već je uklonite tapkanjem čistom krpicom natopljene alkoholom, i to od rubova mrlje prema sredini kako se mrlja ne bi proširila na ostatak tkanine. Nakon toga odjevni predmet operite kao i uobičajeno.

Zatim, dovoljno je da nasprejate malo laka za kosu na mrlju, ostavite nekoliko minuta i onda lagano istrljajte. Ponovite proces dok mrlja gotovo ne nestane, onda operite na uobičajeni način deterdžentom, od koji vam preporučamo Persil.

VEZANI ČLANCI:

_______________________

Maskara, tuš za oči i tekući puder

Maskara, tuš za oči i tekući puder spadaju u masni makeup, te je potrebno prije nego što operete odjevni predmet,  nanijeti na njega malo soli. Isto tako, prije nego što odjeću na kojoj je ostala mrlja od pudera bacite u pranje, na mrlju nanesite pjenu za brijanje ili šampon.

Još korisnih savjeta

Ako ste tek napravili mrlju – pokušajte je odmah očistiti uz pomoć maramice za skidanje šminke ili dječje vlažne maramice – nemojte trljati već tapkati.

Za većinu makeupa, bilo da se radi o podlozi, sjenilu, rumenilu ili maskari – pomoći će pasta od sode bikarbone i vode. Blago je utrljajte u mrlju i ostavite sat ili dva i onda isperite hladnom vodom i operite kao i uobičajeno.

____________________________________________

crno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrlja

Silan Soft & Oils Violet sadrži zadivljujuću kombinaciju voćnih nota, nježnog praškastog mirisa bijelih cvjetova, baršunastih ljubičica i breskve. Zaokružen senzualnim šumskim mirisom i praškastim mošusom oduševit će Vašu odjeću sa svakim pranjem.
 
Dostupan u trgovinama od studenog 2014. godine, sa snažnomTV kampanjom i nizom uočljivih lokalnih promocija, nova Silan Soft & Oils linija obećava očaravajuću dimenziju nježne brige za Vašu odjeću – nudeći zavodljivo mirisno iskustvo i oduševljavajuće mekanu posteljinu, u kojoj će uživati sva Vaša osjetila.
 

Napomena

Gotovo svi ovi savjeti koristit će i ako se radi o mrljama od makeupa i na drugim tkaninama – za početak samo utvrdite radi li se o masnom ili nemasnom makeupu i krenite od tuda dalje po istom postupku.