Kako vježbati Tabata protokolom | Tabata trening

Kako vježbati Tabata protokolom | Tabata trening

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: vladolovre

Tabata način vježbanja daje mnoge pogodnosti. Osim što je odličan način sagorijevanja viška masnih naslaga, vježbati možete bilo gdje i bilo kada. Ako nemate vremena za vježbu Tabata je prava stvar za vas, jer ne traje dugo, a daje izvrsne rezultate. Najveća je prednost što istovremeno utječe na oba metabolička sustava – onog koji je odgovoran za izdržljivost i onog za proizvodnju eksplozivne energije, te putem Tabate možemo utjecati na smanjenje potkožnog masnog tkiva ali i napredovati u snazi.

 

1. Trening se sastoji od 6 – 8 sprinteva

u punoj brzini od 20 sec i periodima pauze od 10 sec. U navedenoj studiji, sportaši su intervalni trening provodili pet puta tjedno u trajanju od šest tjedana. Istraživački tim zaključio je kako su sportaši popravili aerobni kapacitet za 14% i anaerobni za 28%.

2. Pitate se kako sve to funkcionira?

Vrlo jednostavno. Tabata protokol se sastoji od 20 sekundi vježbanja i 10 sekundi pauze koje se izmjenjuju kroz 8 serija. Ova metoda vježbanja se može koristiti kod svih vježbi: sklekova, čučnjeva, veslanja, bench pressa, itd. U originalnoj metodi koristi se samo jedna vježba, te takav pristup izgleda ima interesantan utjecaj na samu tehniku izvođenja vježbe. Dakle 20 sekundi radite sklekove, zatim 10 sekundi odmora i tako 8 serija što sveukupno traje samo 4 minute. Za početak Tabata će biti jako naporna za početnike, i prvih tjedana morate biti pripremljeni na velike bolove po cijelom tijelu. Ali i to brzo prođe, a ostaju samo rezultati na koje ćete biti ponosni.