Kako zatražiti puštanje iz zatvora (jamčevina)

Kako zatražiti puštanje iz zatvora (jamčevina)

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Zoki

Jamčevina je obično novčani iznos koji se daje u zamjenu za puštanje nekoga tko je uhićen kao jamstvo da će se isti pojaviti na suđenju. Može se odobriti jamčevinu uhićenoj i optuženoj osobi za neko kazneno djelo, dajući joj tako slobodu obično uz uvjet da se javlja sudu ili policiji u određeno vrijeme sve do sudske rasprave.

 

 

Malo je vjerojatno da će jamčevina biti odobrena nekome tko je počinio teško kazneno djelo ili nekome tko se već ranije ogriješio o uvjete za odobrenje jamčevine. Ako kazneno djelo ne zahtijeva zatvorsku kaznu, sudac bi trebao odobriti jamčevinu — osim ako optuženik nije već ranije prekršio uvjete jamčevine te se smatra da je kao takav sklon to i ponoviti ili ako se smatra da je sposoban počiniti još kakvo krivično djelo ili utjecati na svjedoke. Sudac također može odobriti jamčevinu uz dodatne uvjete, kao što je predavanje putovnice te davanje gotovinskog iznosa i ostale imovine kao jamstva. Bude li jamčevina prihvaćena, optuženi mora zadovoljiti sve uvjete jamčevine ili biti spreman na zatvorsku i novčanu kaznu.

Pribavljanje jamstvenih sredstava

Prije nego što sudac odobri jamčevinu, često pita optuženu osobu može li pribaviti jednu ili više osoba koje će osigurati jamstvena sredstva osim onih koja predstavljaju optuženikovu imovinu. Ta sredstva osiguravaju JAMCI - osobe koje će morati platiti određenu svotu, za koju imaju pokriće, ako optuženik umakne ili se ne pojavi na sudu u određeno vrijeme.

Okrivljenik protiv kojeg treba odrediti pritvor ili je pritvor protiv njega već određen zbog bojazni da će okrivljenik pobjeći može se ostaviti na slobodi, odnosno pustiti na slobodu ako on osobno ili tko drugi za njega dade jamstvo da do kraja kaznenog postupka neće pobjeći, a sam okrivljenik obeća da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište.

Određivanje visine jamčevine

Jamčevina uvijek glasi na svotu novca koja se određuje s obzirom na težinu kaznenog djela, osobne i obiteljske prilike okrivljenika, te imovno stanje okrivljenika i osobe koja daje jamstvo.

Jamčevina se sastoji u polaganju gotovog novca, vrijednosnih papira, dragocjenosti ili drugih pokretnina veće vrijednosti koje se lako mogu unovčiti i čuvati ili u stavljanju hipoteke za iznos jamstva na nekretnine osobe koja daje jamstvo ili u osobnoj obvezi jedne ili više osoba da će u slučaju bijega okrivljenika platiti utvrđeni iznos jamstva. Ako okrivljenik pobjegne, rješenjem će se, sukladno propisima, odrediti kome će pripasti vrijednost dana kao jamčevina.

Protiv okrivljenika će se, unatoč danom jamstvu, odrediti pritvor ako na uredan poziv ne dođe, a izostanak ne opravda, ako se sprema pobjeći ili ako postoji neka druga zakonska osnova da se protiv njega odredi pritvor. Položena jamčevina, dragocjenosti, vrijednosni papiri ili druge pokretnine vraćaju se, a hipoteka skida kad kazneni postupak pravomoćno završi rješenjem o obustavi postupka ili presudom.

Napomena

Ako je presudom izrečena kazna zatvora, jamstvo prestaje kad osuđenik stupi na izdržavanje kazne.