RECENZIJA RESTORANA: Samobor | Restoran "Gabreku 1929" | 85 godina duga obiteljska tradicija

RECENZIJA RESTORANA: Samobor | Restoran

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: KAKO.hr

Izvor: KAKO.hr

U Samoboru smo vrlo često. Dobro, djelomično možda i zato, jer u Samoboru i živimo, a samoborski običaji nam nisu strani. Tako se i kroz pročelja starog nam Grada istaknuo i naš "Gabrek", koji je tu zaista od davnina. Ima svoje običaje, u restoranu prekrasne ljude, vrhunsku domaću kuhinju, a gostima nikada nije dosta "Gabrekovih starih priča". Pročitajte zašto Restoran "Gabreku" pripada listi: "Najkvalitetniji restorani Samobora, Zagreba i okolice."

 

Priča o Gabreku počinje davne 1929. godine, kada su Alojzija i Gabrijel (Gabrek) Medved otvorili malu gostionicu i mesnicu. Samobor je oduvijek omiljeno izletište zagrepčana koji su nekad vlakom Samoborčekom dolazili u Samobor, a mnogi od njih su navraćali „K Gabreku“. Alojzija i Gabrijel imali su troje djece: Slavicu, Rudolfa i Gabrijela. Kasnije je obiteljski posao naslijedio najmlađi sin Gabrijel koji je sa suprugom Marijom preuredio gospodarske zgrade i proširio posao.

Njihove tri kćeri Gabrijela, Slavica i Marija, odrastale su u ugostiteljskom duhu, u poslu su od malih nogu. Budući da su druge dvije sestre imale drukčije životne planove, najmlađa Marija, od milja zvana Maja, poslije je sa Mirkom Šintićem, za kojeg se udala početkom osamdesetih godina, nastavila vođenje obiteljske gostionice. Posljednjih godina u posao se uključila i njihova kćer Anamarija.

"Svaka generacija dala je svoj pečat, a što je najvažije obiteljska tradicija se nastavlja."

Ponuda hrane se kroz povijest vrlo malo mijenjala, na jelovniku se nalazi 12 jela čije recepture datiraju još od osnutka, riječ je o tradicionalnim jelima. Upravo po domaćim sastojcima i tradicionalnim jelima ovo mjesto i danas je prepoznatljivo. Tipična jela koja se spravljaju od 1929. pa sve do danas su: špek fileki, čvarci, dinstana jetrica, punjena teleća prsa, teleće pečenje, češnjovke, krvavice, pečenice, pohani mozak, a odnedavno ponudu su obogatili vepar u umaku od brusnica i biftek u kupinovom vinu.

"Pri pripremi jela uvijek se inzistiralo na izvornoj hrani i namirnicama iz domaćeg uzgoja, sa seoskih gospodarstava koja su uglavnom u okolici Samobora. Geslo „Domaće ponuđeno, po domaći spravleno“ najbolje opisuje ponudu na jelovniku."Uz tradicionalnu i kvalitetnu hranu, povijest Gabreka obilježili su i mnogobrojni poznati gosti, pa se može reći – nema tko ovdje nije jeo – od glumaca, sportaša, političara do mnogih drugih. Među poznatim ljudima koji su posjetli Gabrek bili su : Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Ena Begović, Fabijan Šovagović, Dragutin Tadjanović, Edo Murtić, Peter Galbraith, Oliver Dragojević, Prljavo Kazalište, Nina Badrić, Željko Mavrović, Goran Ivanišević, Slaven Bilić, Dino Rađa, Omar Sharif, Bruno Orešar, Otto Barić, Neno Belan, Sven Medveščak, Ivo Sanader, Nela Eržišnik, Denis Latin, Zvone Boban, Severina, Dražen Ladić, Mirna Berend, Ivica Blažićko, Toni Cetinski, Indira, Jasmin Stavros, Boris Novković i mnogi drugi.

Na kraju zaključujemo sljedeće: restoran "Gabreku" nikako ne može biti usputno mjesto. Ovo je restoran s pričom za svačiji ukus, a s obzirom i na vrlo prihvatljive cijene i za svačiji novčanik. Ne cijene oni samo svoju kuhinju, već i ljude koji u njoj rade, a dobrodošlica koju ćete primiti Vi i Vaši najbliži odat će njihovo zadovoljstvo i čast da i Vama natoče čašu dobrog vina.

OCJENA: 10/10