Zanimljivosti o Italiji

Zanimljivosti o Italiji

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Travelguy

Italija je važna industrijska zemlja. Njezina industrija i poljoprivreda uglavnom su smještene na sjeveru. Jug je brdovit, a glavna djelatnost toga dijela zemlje jest uzgoj maslina i proizvodnju vina. Veliki sredozemni otoci Sicilija i Sardinija također pripadaju Italiji. Površina: 301 270 km² Državno ustrojstvo: parlamentarna demokracija Nezavisnost: 1948. godine proglašena republika Valuta: lira Broj stanovnika: 5 200 000 Gustoća naseljensoti: 195 st/km² Službeni jezik: talijanski Religije: rimokatolici 99%, ostali 1%

 

 

ZANIMLJIVOSTI

Konjska utrka zvana Palio di Siena natjecanje je koje se organizira dvaput na godinu. Palio je svilena zastava koju osvaja pobjednik.

Najpopularnije turističko odredište jest Venecija, koju godišnje posjeti više od 7,5 milijuna turista. Grad leži na 118 otoka i 177 kanala koje premošćuje 400 mostova.

VATIKAN Citta del Vaticano u Rimu najmanja je država na svijetu. Vatikan, čiji je poglavar papa, svjetski je centar katoličanstvo. Tradicija papinstva dulja je od 1900 godina. Prvi papa je bio Sv. Petar. Sveti Petar u Rimu je najveća i najvažnija crkva kršćanskog svijeta. Njezinu je gradnju započeo rimski car Konstantin oko 330. godina.

KOSI TORANJ U PISI Kosi toranj u Pisi, visok 54m, izgrađen je između 1174. i 1350. godine od bijelog mramora. Toranj je nagnut pod kutom od 11,3 stupnjeva.

TALIJANSKA KUHINJA U Italiji postoji više od 600 vrsta tjestenine. Svake godine u ovoj se zemlji uzgoji više od 4 milijuna toma rajčice. Večina se upotrebljava uz jela od tjestenine. Izvorni se sir mozzarella pravi od bivoljeg mlijeka. U mnogim dijelovima Italije mozzarella se pripravlja svaki dan.