kako-napraviti-ukusne-telece-savitke-kod-kuce-kako-hr

Kako napraviti ukusne teleće savitke za savršeni ručak

Vrijeme pripremanja: 45 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat
Sastojci za: 4 osobe

  • 8 manjih ili 4 veća odreska od telećeg buta
  • 1-2 žlice senfa
  • 1 žlica ulja
  • 15 g maslaca
  • 3 tanke kriške kosane dimljene slanine
  • 4 kosana vlasca
  • 2 mrkve narezane na kolutiće
  • 2,5 dl mesne juhe temeljca
  • 1,5 dl crvenog vina

ZA NADJEV:

  • 15 g maslaca
  • 4 tanke kriške kosane dimljene slanine
  • 1 sitno kosana lučica
  • 50 g namočenog kruha
  • 2 žlice sitno kosanog peršina
  • 2 žličice svježe kosane majčine dušice
  • 50 g pinjola
  • sok i korica od 1/2 limuna
  • sol i mljeveni crni papar

Najprije pripremite nadjev: na rastopljenom maslacu popržite slaninu lučicu oko 3 minute. Izručite smjesu u zdjelu i dodajte kruh, peršin, majčinu dušicu, pinjole, limunov sok i koricu, posolite i popaprite. Promiješajte, poklopite i pustite da odstoji. Teleće odreske razrežite na debljinu od 6 mm.

Svaki odrezak premažite s malo senfa, a u sredinu stavite žlicu nadjeva. Savijte ih i povežite bijelim koncem.

Zagrijte pećnicu na 170°C. Na zagrijanom ulju i maslacu popržite zavitke dok ne dobiju zlatnožutu boju. Malo ih posolite, izvadite iz posude i držite na toplom. U umak od prženja dodajte kosanu slaninu i vlasac, kolutiće mrkve, promiješajte i pirjajte 4 minute. Zalijte juhom i crvenim vinom i pustite da prokuha.

Vratite odreske u umak, prekrijte posudu aluminijskom folijom i poklopcem. Pecite u pećnici 40—45 minuta. Posložite ih na zagrijan pladanj, a umak zgusnite i prelijte preko zavitaka.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.