Kako koristiti System Restore | System Restore u Windows XP-u

 Kako koristiti System Restore | System Restore u Windows XP-u

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: PCGeek

Windows XP u pravilnim razmacima automatski stvara točke za vraćanje sustava u prethodno stanje (restore points). Te su točke zapravo sigurnosne kopije ključnih postavki sustava i informacija o njemu. Ako obavite neku veliku izmjenu sustava kao što je instalacija novog programa ili drivera nekog uređaja, a zatim otkrijete da je prouzročila neželjene popratne pojave, možete se vratiti na prethodnu točku.Alat System Restore služi za vraćanje sustava na prethodnu točku i ručno stvaranje točaka vraćanja.

 

1

Pokrenite alat System Restore! Kliknite gumb Start i odaberite All Programs > Accessories > System Tools > System Restore. 


2

Premda Windows automatski stvara točke vraćanja, točku vraćanja možete sami odrediti prije nego što obavite neku izmjenu za koju smatrate da bi mogla negativno utjecati na performanse sustava. U novootvorenom prozoru System Restore uključite opciju Create a restore point, a zatim kliknite Next. 


3

Imenujte točku vraćanja

Natipkajte ime točke vraćanja koje ju opisuje dovoljno dobro da ga se možete lako sjetiti. Mogli biste, primjerice, točku vraćanja imenovati prema datumu, akciji koju ste upravo obavili (ili je upravo namjeravate obaviti) ili po činjenici da ste upravo instalirali Windows i da sve radi onako kako želite. 


4

Stvorite točku vraćanja - Kad imenujete novu točku vraćanja, kliknite Create. 


5

Zatvorite alat System Restore - Kada Windows uspješno stvori točku vraćanja prikazat će odgovarajuću poruku. Da biste se vratili na stranicu Welcome to System Restore prikazanu u 2. zadatku, kliknite HOME. U suprotnom, kliknite CLOSE.


Napomena

Povratak na točku vraćanja 

Vraćanje računala na točku vraćanja jednostavno je kao i njezino određivanje. Na početnoj stranici čarobnjaka System Restore uključite opciju Restore my computer to an earlier time. Čarobnjak će vas voditi kroz odabir točke na koju želite vratiti sustav. Potrebne datoteke će se vratiti u prethodno stanje, računalo će se ponovno pokrenuti, a vi ćete ubrzo moći nastaviti s radom. Ako koristite čarobnjak System Restore za vraćanje postavki računala na točku prije instalacije programa koja se izjalovila, imajte na umu da čarobnjak System Restore vraća samo postavke Windowsa na točku vraćanja - on ne uklanja softver s računala.