Kako pomoći žrtvama kućnog nasilja | Pomozite ljudima u nevolji

 Kako pomoći žrtvama kućnog nasilja | Pomozite ljudima u nevolji

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Hana Stanojević

Fizičko i psihičko zlostavljanje može biti zastrašujuće za žrtvu i može uzrokovati zabrinutost među prijateljima i obitelji. Kako obiteljsko nasilje nema neki određen pokazatelj, ako vjerujete da je netko vama blizak zlostavljan, postoje znakovi po kojima se to može odrediti.

 

1

Gledajte i imajte stalni kontakt. Zlostavljane osobe često se izoliraju od drugih kako bi sakrili svoj problem. Također, žrtva nasilja može izostajati iz škole ili sa posla kako bi sakrila svoje ozljede. Ako ste primijetili takve znakove postoji mogućnost da je ta osoba zlostavljana. 


2

Žrtve obiteljskog nasilja često postanu izolirane i depresivne jer smatraju da ih nitko ne razumije. Pokušajte započeti razgovor tako da objasnite kako ste zabrinuti za tu osobu, koje ste promjene u ponašanju primijetili i naglasite da vam je jako stalo. Budite iskreni i strpljivo čekajte da osoba skupi hrabrosti da vam se otvori.
 


3

Ako su vam sumnje opravdane pomognite žrtvi da razvije plan kako pobjeći. Nađite mjesto gdje bi se mogla privremeno smjestiti, vidite kako bi osoba mogla najlakše pobjeći od svog doma i spakirajte sve važne stvari koje bi mogla samo uzeti i brzo otići. Pomognite toj osobi početi ispočetka.
 


4

Mjesto gdje bi se osoba mogla smjestiti mora biti nepoznato zlostavljaču. Najbolje je kontaktirati sklonište za zlostavljane jer oni su najbolje upoznati s takvim situacijama i kako na njih reagirati.
 


5

Ako vam je osoba priznala da je zlostavljana onda ju ohrabrite da ode na policiju, ali ako ste sami svjedokom zlostavljanja onda kontaktirajte policiju odmah bez obzira na žrtvino dopuštenje.


Napomena

NEMOJTE SE PRIJAVITI NASILJE!