Kako pronaći pravi posao

 Kako pronaći pravi posao

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Ana27

Ako ste u potrazi za poslom sa značenjem, smislom, niste sami. U 2005. godini, istraživanje provedeno od strane “Vizija karijere” pokazuje da je samo 20% Amerikanaca koji su strastveni u svom poslu, te o kombinaciji 54% koji su osjećali da se nalazle na slijepoj ulici ili su bili željni promjene karijere. U 2010. godini, samo 45% Amerikanaca je navodno bilo zadovoljno svojim poslom – to je najniža stopa u 22- godišnjoj povijesti studije. Da biste pronašli smislen posao, trebate točno opisati ono što vas čini sretnim, ono oko čega ste strastveni i vaš set vještina.

 

1

Napravite dva stupca na listu papira. U prvom, napravite popis svih stvari koje vas čine sretnima ili da ste živo zainteresirani za, na primjer pisanje, istraživanje, matematiku ili određeno povijesno razdoblje. Napišite sve što vam padne na pamet.


2

Poredajte svoj popis od najviše prema najmanje sretnoj ili zanimljivoj stvari. U drugom stupcu, napišite odgovarajuće karijere, što bi iskoristili od seta vještina/interesa koje ste naveli u prvom stupcu. 


3

Krenite na putovanje u knjižnicu i napravite neka istraživanja kako bi vam olakšala kretanje kroz ovaj dio vježbi. To vam može dati neke opcije karijere koje niste uzeli u obzir.


4

Istražite online ili u knjižnici sve što možete pronaći na temelju vašeg popisa. Pitajte knjižničara za pomoć ako je potrebno. Razgovarajte s ljudima koje znate koji obavljaju ili drže slične uloge te skupite njihova mišljenja o poslu. Ako osobno ne znate nikoga u toj  ulozi, vratite se u knjižnicu ili na računalo kako bi proučili ljude  koji se bave željenim poslom. Potražite detaljan uvid u posao - uspone i padove. Zapišite sve što ste našli u vašem procesu istraživanja. To uključuje i bilješke iz vašeg razgovora.


5

Pregledajte stavke u oba stupca, zajedno s bilješkama iz knjižnice ili iz razgovora. U idealnom slučaju, imate puno bolju ideju o tome oko čega ste strastveni i na što biste jako rado potrošili svoje vrijeme. Uredite popis, suzite ga na prva tri mjesta na temelju vaše razine interesa i karijernih opcija.