Kako riješiti probleme na računalu | Računalni problemi općenito

 Kako riješiti probleme na računalu | Računalni problemi općenito

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: PCGeek

Što provjeriti kada se pojave problemi Računala su tako složeni uređaji da se mogu pojaviti doslovno tisuće različitih problema, a često je gotovo nemoguće odrediti njihov uzrok. Međutim, kada se pojavi problem, trebali biste učiniti sljedeće:

 

1

Ponovno pokrenite računalo 

Problemi se mogu dogoditi iz nekog neobjašnjivog razloga i nikad se više ne ponoviti. Često je najlakši naćin njihovog rješavanja ponovno pokretanje računala. Isključite računalo tako kliknete izbornik Start i odaberete Shut Down. Ako to ne upali, probajte dvaput pritisnuti Ctrl+Alt+Delete. Ako ni to ne upali, pritisnite gumb za resetiranje računala. Ako to ne upali vaše računalo nema gumb za resetiranje, te onda pritisnite i držite gumb napajanja da biste isključili, a zatim ga ponovno pritisnite da bi uključili računalo.


2

Provjerite je li sve ukopčano u struju 
 
Iznenadili biste se kako je čest uzrok računalnih problema taj što sav hardver nije ukopčan u struju i uključen. Kao što će vam osoblje službe tehničke podrške kazati - do većine "problema" s pisačem dolazi jer pisač uopće nije ukopčan u struju.


3

 Provjerite kabele
 
Često su uzrok problema labavi kabeli, prekidači ili konektori. Provjerite vanjske konektore i kabele da biste vidjeli jesu li utaknuti. Ako to ne riješi problem, provjerite unutarnje spojeve, primjerice spojeve kabela s karticama i disketnim pogonom da biste se uvjerili da su učvršćeni. Posebice obratite pozornost je li utaknut kabel napajanja.


4

Otvorite Device Manager 
 
Device Manager provjerava radi li hardver pravilno, tako da je to dobro mjesto za rješavanje problema. Da biste ga otvorili, desno-kliknite ikonu My Computer i odaberite Properties. Zatim kliknite jezičac Device Manager. Windows detektira probleme s uređajem, a njega će prikazati uskličnik. 


5

Tražite znakove pregrijavanja 
 
Problem može uzrokovati kartica koja nije čvrsto utaknuta. Gledanjem nećete moći odrediti koja nije čvrsto utaknuta, tako da ćete ih morati sve ponovno utaknuti. Čvrsto ih utaknite u utore na matičnoj ploči. Također provjerite čipove na matičnoj ploči, npr. CPU, da biste vidjeli jesu li čvrsto utaknuti. Ponovno ih sve utaknite da biste bili sigurni da su čvrsto utaknuti. Također provjerite je li RAM čvrsto utaknut.


Napomena

Isključite PC i pustite da se hladi jedan sat. Zatim ga ponovno uključite. Ako problem nestane, ali se vrati nakon odredenog vremena, problem je možda uzrokovan pregrijavanjem. Ako procesor ima ventilatorsko hladilo, provjerite je li spojeno i radi li. Provjerite i druga hladila u računalu, uključujući ona na čipovima. Komprimiranim zrakom otpušite prašinu - prašina može uzrokovati pregrijavanje. Morat ćete zamijeniti sve neispravne ventilatore.