Što i kako radi depozitna banka

 Što i kako radi depozitna banka

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Marija Lopes

Izvor: kola investiranja, Hanfa (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga)

Svaki fond koji posluje u Republici Hrvatskoj mora imati depozitnu (skrbničku) banku. Depozitne poslove za fondove registrirane u RH može obavljati samo depozitna banka s sjedištem u RH koja je za obavljanje skrbništva dobila odobrenje HNB-a. Vrlo često ulagačima nije sasvim jasno koja je uloga depozitne banke te ponekad misle da se radi o banci osnivaču fonda ili o banci u kojoj je potrebno otvoriti račun da bi mogli uplatiti u fond, pa ćemo pokušati u ovom tekstu razjasniti koje poslove obavlja depozitna banka i čemu je namijenjena.

 

1

Kako bi se zaštitila sredstva fonda (zapravo sredstva ulagača), ona se nalaze na skrbničkom računu u depozitnoj banci. Svi skrbnički računi su prepoznatljiivi po tom da započinju s brojem 13.


2

Depozitna banka imovinu svakog fonda mora držati na zasebnom računu za svaki od fondova za koji obavlja poslove depozitne banke. Sredstva na skrbničkom računu u depozitnoj banci, što je posebno važno sa aspekta zaštite imovine ulagača, ne ulaze u imovinu depozitne banke niti likvidacijsku ili stečajnu masu tako da su potpuno zaštićena čak i u slučaju da banka propadne.


3

Sredstva na skrbničkom računu ne ulaze u imovinu depozitne banke tako da su potpuno zaštićena čak i ako banka propadne.Pored same pohrane imovine, depozitna banka osigurava prodaju i otkup udjela, vrši kontrolu izračuna vrijednosti udjela te izvršava naloge društva za upravljanje koji se odnose na raspolaganje imovinom fonda, ujedno kontrolirajući jesu li ti nalozi u skladu s dokumentima fonda i zakonskim propisima.


4

Kako je banka skrbnik zasebni subjekt u odnosu na društvo za upravljanje fondom, ona jamči ulagačima da su sredstva fonda uložena prema statutu i prospektu te da je poštovana zakonska regulativa. Također jamči i da je vrijednost fonda ispravno vrednovana tj. da je vrijednost udjela ispravno izračunata.


5

Za navedene poslove depozitna banka dobiva nagradu u obliku naknade u određenom postotnom iznosu od ukupne imovine fonda. U slučaju eventualne štete uzrokovane nepravilnim obavljanjem depozitnih poslova, depozitna banka odgovorna je društvu za upravljanje i ulagačima fonda.