Kako napraviti kiseli kupus

Kako napraviti kiseli kupus

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: majstorsamotakav

Da bi se kupus ukiselio, potrebno je narezati svježi kupus, usoliti ga i ostaviti neka fermentira. Omiljen je zimski specijalitet mnogih europskih zemalja.

 

1

Da biste ga sami ukiselili, 3 kg tvrdog, bijelog kupusa razrežite na četvrtine, izvadite srce i sitno nasjeckajte. Zemljani lonac operite i oplahnite vrelom vodom. U njega složite gusto zbijene redove rezanoga kupusa i 50 g morske soli, a slaganje završite solju.


2

Stisnite složen kupus drvenom žlicom ili gnječilicom za krumpir. Rasol koji tom prilikom nastane, trebao bi prekriti kupus. Prekrijte kupus čistom krpom, a njezine krajeve uvucite u lonac. Zatim na krpu stavite vruć tanjur po mjeri lonca. Opteretite ga, na primjer velikim kamenom, tako da se rasol podigne do, ali ne i preko razine tanjura.


3

Ostavite kupus neka fermentira 5 — 6 tjedana na hladnu mjestu - ispod 15°C. Brže će fermentirati na višoj temperaturi, no neće bit jednako dobar. Kad se mjehurići prestanu izdizati na površinu, fermentacija je gotova.


4

Svaki dan oberite pjenicu s površine rasola, a krpu zamijenite čistom. Pošto je kupus fermentirao, ostavite kamen u loncu i pohranite kiseli kupus u hladan podrum ili ostavu sve dok ga ne budete upotrijebili za jelo. Prije uporabe, isperite kiseli kupus i namačite ga 10-20 minuta kako biste razblažili oštar okus. Dobro ga ocijedite. Zatim ga možete jesti sirovog, no obično se kuha.


5

Jedan od načina pripremanja kiseloga kupusa jest kuhanjem u posudi s tek toliko vode, ili vina, da ga prekrije i laganim krčkanjem 15-30 minuta. Obično mu se dodaju začini kao što su kumin, bobice kleke ili jabuke. Kiseli kupus ide dobro uz odreske, pečenke, variva i pečene kobasice.