Kako oprostiti roditelju zlostavljaču | Oprostite roditelju koji vas je maltretirao

Kako oprostiti roditelju zlostavljaču | Oprostite roditelju koji vas je maltretirao

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Ivan Herceg

Kada ljudi čuju za roditelja koji zlostavlja, uglavno pomisle da se radi o ocu. Ali to nije uvijek slučaj. I majke mogu zlostavljati. Ove upute treba slijediti samo ako vas roditelj više ne zlostavlja. Ako to nije slučaj onda trebate potražiti pomoć, bilo od drugog člana obitelji ili od prijatelja. Morate s nekim razgovarati.

 

1

Prihvatite njegove ili njezine slabosti. Neki roditelji zlostavljaju zato jer su tako odgojeni, a neki jer su sami bili zlostavljani kao djeca, pa misle da je to normalan način, kako odgajati svoju djecu. Oni jednostavno ne shvaćaju da nešto rade krivo. Probajte uvidjeti da vaš roditelj možda nije shvaćao da radi nešto pogrešno. 


2

Sjetite se dobrih trenutaka kojih ste imali s tom osobom. Možda vas roditelj nije zlostavljao cijelo vrijeme, nego samo kada je zbog nečega bio jako isfrustriran, pa je trebao nešto na čemu bi izbacio tu frustraciju, a tu ste se nažalost našli vi. Svaki put kada se sjetite loših stvari, vratite se na dobre trenutke, koje ste imali s roditeljem. 


3

Pustite bol koju osjećate, pokušajte razumijeti zašto držite sve te osjećaje u sebi kada to šteti samo vama. Pustite te osjećaje i zaboravite ih. Naravno to nije lak zadatak, ali morate naučiti ostaviti prošlost u prošlosti, a ne živjeti u njoj. Radije gledajte prema naprijed i što budućnost sprema za vas.


Napomena

Ljudski je opraštati!