Kako posaditi jagode

Kako posaditi jagode

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: thepovrceguy

Jagode nisu samo delikatesna namirnica pristupačna svakom džepu, nego biljka ljubimica mnogobrojnih vrtova, inspiracija kuharima, raznim umjetnicima, te na kraju i izvor prihoda brojnim domaćinstvima. Ako želite da vam mozak bude što zdraviji u starijoj dobi, konzumirajte jagode. Rezultati istraživanja predstavljeni su na skupu američkog kemijskog društva (ACS) u kolovozu 2010. godine. Objašnjeno je da se konzumiranjem jagoda u tijelo unose tvari koje imaju ulogu otklanjanja ili transformacije štetnih proteina odgovornih za gubitak pamćenja, pogotovo kod starijih osoba.

 

1

Jagode se sade krajem kolovoza i početkom rujna. Ako u tom vremenu nema kiše, pričekajte prvu!
Nabavite sadnice ili mladice. Mladice se razmnožavaju vriježama, tako da mladica uz odraslu biljku potjera korijenje i kasnije se ona odreže i posadi.


2

Pripremite zemlju. Kako? Duboko je preštihajte i usitnite. Dobro pognojite stajskim gnojem, ako ga nemate koristite mineralno. Napravite gredice ili redove gdje ćete saditi jagode.
 


3

Nemojte ih saditi preblizu, neka bude bar 30-40 cm razmaka između dvije sadnice jer je jagoda grmolika. Bitno je ne saditi preplitko, a ni preduboko. Korijen ne smije viriti van, lišće ne smije biti zatrpano zemljom. Nakon sadnje obilato zalijte i zalijevajte još desetak dana ako nema kiše.


4

Okopavajte ih i plijevite, ne prihranjujte gnojivom prvih mjesec dana. U slučaju da jagoda procvjeta , otkinite prve listove kako se biljka ne bi iscrpila.
 


5

U zimi ih ne dirajte.


6

U proljeće okopajte, prihranite mineralnim gnojivima. Zalijevajte ako nema kiše i trgajte vriježe da biste imali više ploda.
 


Napomena

Vriježe pustite tek treću godinu da vam se razmnože mladice da ih dalje možete saditi. Jagode ne vole biti predugo na istom mjestu pa ih tada možete presaditi i pomladiti.