Kako posaditi rajčicu

Kako posaditi rajčicu

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: thepovrceguy

Rajčica je jedna od najrasprostanjenijih povrtnih kultura. Troši se kao svježa, kuhana pa i konzervirana u svim mogućim oblicima. Spada u srednje zahtjevne usjeve. Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 10 C a klijanje traje 8-23 dana, zavisno o sorti. Optimalna temperatura za klijanje je 25-30 C, a za rast i razvoj između 22-25 C tokom dana i 15-16 C tokom noći.

 

1

Sadnja rajčice se obavlja nakon 60 tak dana od sijanja tj. nakon što na biljci izađe 5-6 listova.


2

Gustoća sadnje rajčice /paradajza su 3 sadnice po kvadratu, što ispada 3000 komada na 1000 kvadrata.
 


3

Zemljište mora biti pripremljeno i gnojeno mineralnim gnojivima. Traži dobro pognojenu, procjednu humusnu zemlju sa visokim sadržajem vlage. Zemlja se gnoji još 2-3 puta do konačnog proizvoda.


4

Rajčica se sadi posebnom sadilicom koja napravi rupu a ostatak zemlje se baca sa strane.


5

Nakon sadnje zemlja se obilno zalije. Nakon tri dana slijedi drugo zalijevanje i onda se pauzira 14 -20 dana da se njegov korijen bolje ukorijeni i uđe dublje u zemlju (povećan prinos).
 


6

Za kućni vrt mogu se koristiti kolci po kojima će se rajčica penjati. U staklenicima koristi se pocinčana žica na visini od 2 metra. Špaga se jednim krajem veže za biljku a drugim za žicu.
 


Napomena

U odnosu na uzgoj na golom tlu, korištenjem folije postižu se znatno bolji rezultati u proizvodnji a rajčica ranije dospijeva na rod što je vrlo bitno za ranu proizvodnju rajčice. Folija omogućava raniju sadnju jer je temperatura tla ispod folije nekoliko stupnjeva viša. Tlo ispod folije je rahlo i omogućava lakše disanje korijena. Ispod folije se ne mogu razvijati korovi i bolje se čuva vlaga u zemljištu koje je pokriveno.
Problemi oplodnje rajčice efikasnije se rješavaju uvođenjem bumbara u proizvodnju (za veliku proizvodnju).