Kako se radi makrame | Izrada makramea

Kako se radi makrame | Izrada makramea

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: prakticar

Što Vam je potrebno

  • špaga
  • mjesto gdje ćete objesiti ili pričvrstiti Vaš rad

Makrame (riječ potječe iz arapskoga jezika i znači »prugasti ručnik« ili »vezeni veo«) je vještina ukrasnoga uzlanja. Kako biste i vi naučili ovu vještinu, sve što vam je potrebno jesu deblji konac ili špaga, škare, pribadače raznih veličina te kruta radna podloga na koju ćete moći zabosti pribadače — možete je napraviti od debljega kartona ili je možete kupiti.

 

 

1

Špaga koja se upotrebljava u domaćinstvu idealna je za vježbu. Kako postanete vještiji u uzlanju, upotrijebite pamučna, lanena, jutena ili sintetička vlakna (koja je prethodno potrebno navlažiti). Vuna za pletenje previše se rasteže, no vuna za TKANJE je prikladnija za izradu makramea.


2

Kako biste uvježbali osnovne uzlove, izrežite četiri komada radne niti duga 600 mm te jedan komad dug 150 mm za osnovnu nit.


3

Zavežite čvor na svakome kraju osnovne niti i čvrsto ih pribadačama pričvrstite na vrh radne podloge. Duge, radne niti presavijte na pola i rasporedite ih na ujednačen razmak na osnovnu nit.


4

Zavežite ih običnim petljicama tako da presavijeni kraj radne niti prebacite preko osnovne niti, a dva kraja radne niti provučete kroz presavijeni vrh.


5

Kad postanete vještiji u uzlanju, možete dodati i ostale elemente svojemu radu. Na primjer, umjesto osnovne niti, možete uzlati oko drvenoga štapa ili alki za zavjese. Na kraj radnih niti možete staviti ukrasne plastične ili drvene perlice i time ukrasiti rub zavjese.