Kako se slagati s budućom svekrvom | Pokažite se u najboljem svijetlu pred svekrvom

Kako se slagati s budućom svekrvom | Pokažite se u najboljem svijetlu pred svekrvom

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Tomislav Herceg

Izvor: www.cosmopolitan.hr

Na prvom zajedničkom ručku nije vam prestajala davati komplimente, zaljubljeno pogledavajući malo u vas, malo u vašeg dragog, svog sina. Sljedeće subote ponovno vas je ishvalila, posebno vašu haljinu, rekavši “da vam se divi na hrabrosti jer se u njezino vrijeme cure ne bi usudile obući nešto toliko kratko”. Na trećem ručku pokušala je biti duhovita pitajući vas pred svima imate li “barem jednu suknju do koljena u ormaru”, a prije četvrtog dečko vas je zamolio da obučete nešto mrvicu duže jer je “mama malo konzervativna”.Shvatili ste: vaša buduća svekrva misli da se oblačite kao prostitutka. A vi mislite da je ona obična stara konzerva i kontrolfrikuša čiji je jedini cilj u životu – zagorčati vaš. Ako vas to može imalo utješiti, niste sami. Ankete su pokazale da čak 60 posto žena ima loš odnos s majkom svog partnera. Ma koliko viceva na njihov račun ispričali, činjenica je da se punice i zetovi kudikamo bolje slažu (samo 15 posto muškaraca je nezadovoljno).Slijede portreti pet osnovnih tipova svekrva te upute za upotrebu i održavanje.

 

1

Diktatorica

Navikla je upravljati drugima i kontrolirati živote bližnjih, od supruga (klasičnog papučara) do djece. Sve zna i u sve se razumije, barem ona tako misli. Od jutra do mraka ta žena dominira, dirigira i diktira. Sigurni ste da je u prošlom životu bila Julije Cezar, Pol Pot ili Benito Mussolini. Sinu je u ranoj dobi dosadilo kvocanje pa je zbrisao od kuće i počeo živjeti solo, ali spartanski režim u ranoj mladosti odrazio se na njegov karakter. Užasno je ambiciozan jer podsvjesno pokušava zadovoljiti abnormalno visoke kriterije i očekivanja svoje mamice. Iako to ni mrtav ne bi priznao.

Kako popraviti odnose:

Iskreno − teško. Riječ je o osobi koja teško podnosi kritiku pa bi i najblaži pokušaji objašnjavanja mogli izazvati tektonske poremećaje u obitelji. Radije razgovarajte s dragim i objasnite mu da “svoju rodbinu možda niste mogli birati, ali zato tuđu možete”. Na njemu je da mamu dovede u red, barem da se onaj jedan put tjedno kad dođete na ručak suzdrži od guranja nosa tamo gdje mu nije mjesto (pitanjima tipa A kad se mislite ženiti?, Kako to mislite malo vjenčanje pa znate li kolika je naša obitelj?, Zašto još nisi trudna?...)


2

Patnica

Često ističe kako su njezina djeca njezin život. Sama obavlja sve kućanske poslove i nikada ne traži pomoć, ali isto tako nikada ne zaboravi istaknuti svoje grandiozno žrtvovanje. Nema nijedne prijateljice, izlazi samo do dućana, a plače više od Krystal iz Dinastije. Sin joj, naravno, ne zna ispeći ni jaje, u životu nije uključio usisavač, a vešmašinu – sjeća se da ju je jednom negdje vidio u kupaonici. Trebala vam je dobra godina dana da od njega napravite poštenog frajera.

Kako popraviti odnose:

Umjesto da kolutate očima kad krene s litanijom na temu žrtvovanja za obitelj, predlažemo da je preduhitrite. Prvi počnite komentirati kako joj skidate kapu za radišnost te da vam je sad jasno odakle njezinu sinu talent za kuhanje. Od šoka će (njezin sin prlja ruke u kuhinji?!) vjerojatno zanijemiti. Barem nakratko. A tipu poput nje, koji je zapravo gladan potvrda drugih, komplimenti će biti muzika za uši.


3

Prijateljica

Misli da je najmodernija mama na svijetu jer se u njezinoj kući ne robuje nikakvim pravilima (pa ni higijenskim). Kuha gore čak i od vas, ali je to ne sprečava da društvo svog sina barem tri puta tjedno zove k sebi na ručak. I svi je obožavaju – a kako i ne bi kad smota joint brže od njih. Sve je to divno i krasno osim što, zbog njezinih hipijevskih pedagoških metoda, vaš dragi misli da je okej studirati 15 godina, stalno mijenjati poslove i pušiti travu od jutra do mraka.

Kako popraviti odnose:

Vjerojatno lako. Ako je slobodumna kao što tvrdi, neće se naljutiti kažete li joj u čemu griješi. Nemojte je zvati na kavu na špicu da joj to objasnite, radije predložite zajednički vikend u prirodi, gdje ćete u miru porazgovarati o svemu što vas muči. Primjerice, onoj travi koju uzgaja na terasi.


4

Konzerva

Nikad nije zapalila cigaretu, popila decilitar vina ili uzela jače sredstvo od turske kave. Kad je na televizoru scena seksa, ode na toalet. Uopće vam nije jasno kako je napravila djecu (možda ona teorija o rodama ipak nije izmišljena!). Najvažnije joj je što će drugi misliti, a omiljena rečenica “tiše, čut će susjedi”. Makar ih sve odreda prezire, jer imaju “glasnu i nepristojnu djecu i prljave životinje koje smrde”.Za živo čudo, sin joj je ispao skroz okej, osim što, kad dođe k mami, glumi da je “pristojan i fin, pravi mamin sin”. Dođe vam da prasnete u smijeh. Ali se u njezinoj kući ne smije glasno smijati.

Kako popraviti odnose:

Teško ćete od stare metalne konzerve napraviti moderno ekopakiranje. Sve što možete jest kimati glavom i misliti svoje. I obući suknju do koljena kad joj idete u goste.


5

Vjerski fanatik

Kad ste se upoznali, prvo vas je pitala u koju crkvu idete na misu. Već ima nekoliko krasnih imena iz katoličkog kalendara za buduće unuke, a po vlastitom priznanju, najgore što bi joj se u životu moglo dogoditi jest da joj se sin oženi nevjernicom. Ne daj bože! Nema pojma da niste kršteni. Tu “poslasticu” čuvate za trenutak kad vam baš jako digne tlak.

Kako popraviti odnose:

Darujte joj CD s crkvenim pjesmama, donesite krunicu ili anđela s nekog putovanja ili joj ponudite da je jedne nedjelje odvezete u crkvu. Mali znak dobre volje puno će joj značiti. Pa možda popusti i oko imena Emericijana iz katoličkog kalendara.


Napomena

Budite ono što jeste, ne pretvarajte se da ste nešto što niste, s takvim stavom ćete samo još više pogoršati situaciju!